Заподозрян бизнесмен твърди за предложена сделка от висш прокурор

Заподозрян бизнесмен твърди за предложена сделка от висш прокурор

Варненският бизнесмен Владислав Марчев, спряган за посредник между обвинените за подкуп прокурори Боян Тошев и Георги Манасиев, заяви пред журналисти, че висш обвинител му е предложил сделка във връзка с делото.

Марчев твърди, че Бойко Найденов, който ръководи звеното за борба с корупцията и организираната престъпност във Върховната касационна прокуратура, му казал: “Свидетелствай, че Тошев е искал пари, а Манасиев е дошъл да му ги даде, и си тръгваш”.

Според разследващите Тошев е трябвало да получи определена сума от Манасиев, за да му осигури поста районен прокурор на Варна.

Бизнесменът разказа това в четвъртък, преди Софийският апелативен съд да го остави окончателно в ареста, където се връща и висшият обвинител Боян Тошев. Съдът прецени, че на свобода двамата могат да извършат престъпление. 

Мераклията за административен ръководител на Варненската районна прокуратура Георги Манасиев се прибира у дома срещу парична гаранция от 3 000 лв. Със същата сума (1500 евро) в джобовете си той бе задържан при спецакцията на прокуратурата и ГДБОП два дни преди Великден.

Минути след разкритието на Марчев, прокурор Бойко Найденов заяви пред медиите, че в наказателното право “сделка” няма, а в НПК е предвидено сключване на споразумение между обвинението и обвиняемия.

“В случая става въпрос за едно дело и може да се говори за използване на определен способ. Твърденията, че някой е уговорен да върши нещо, може да докаже самият той”, каза Найденов. Той добави, че не може да има такова уговаряне или сделка.

Прокурорът обясни, че тримата са арестувани, след като е било преценено, че разговорът им по уговаряне на корупционната схема е приключил и е време за задържането им. Това е станало в заведение, където тримата били сложени в три различни сепарета, за нямат комуникация помежду си и да градят защитни тези.

Бойко Найденов за пръв път потвърди официално информацията на Mediapool от 6 април – ден след акцията по ареста на заподозрените – че уговореният подкуп е 15 хил. евро, които трябвало да се приведат на два транша.

При ареста са намерени 7.5 хил. евро или половината от договорената сума, обясни Найденов.

Преди ден Висшият съдебен съвет отстрани временно от длъжност прокурора от ВКП Боян Тошев и колегата му от Варненската районна прокуратура Георги Манасиев, след като се запозна с техните писмени показания, в които те отричат да са извършили деянието, за което ги обвиняват.

Посредникът Владислав Марчев е от Варна, бивш служител на МВР, бивш шеф на ВиК в морския град, а в момента се занимава със строителство на хотели в морската столица и Добрич, твърдят източници, близки до разследването.

Споделяне

Още по темата

Още от България