Двама руски журналисти получиха политическо убежище в САЩ

Коментаторът в радио „Свобода” Юрий Багров и главният редактор на агенция „Регнум” Фатима Тлисова са получили политическо убежище в САЩ. Това съобщиха в неделя от международния комитет за защита на журналистите, базиран в Ню Йорк. 

Решението за предоставяне на политическо убежище на руските журналисти е било взето в края на пролетта „във връзка с невъзможността те да продължат безпрепятствено професионалната си дейност в Русия”, се казва в съобщението. Багров и Тлисова вече са пристигнали в САЩ със статут на постоянно пребиваващи.

Ужасно е, че нашите колеги бяха принудени да напуснат страната си, коментира координаторът на програмата за Европа и Централна Азия Нина Огнянова. Според нея, ако журналистите са били останали в Русия, то „Тлисова можеше да последва съдбата на Анна Политковская, а Багров щеше да престане да е журналист”.

Тлисова и Багров са имали сериозни неприятности от страна на властите в района на Северен Кавказ, по-точно в Кабардино-Балкирия и Северна Осетия, съобщи „Ехото на Москва”. 

Споделяне

Още от