Двама са осъдени на пробация за изборни престъпления

Двама са осъдени на пробация за изборни престъпления

Прокуратурата е успяла да постигне две присъди за нарушаване на избирателните права на гражданите, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение в събота.

На 45-годишен мъж от Кнежа е наложена 6-месечна пробация за склоняване към гласуване в полза на определена политическа партия. Вторият случай е по същите обвинения – на 62-годишна жена от Плевен е наложена пробация в срок от 1 година. От държавното обвинение не съобщава в полза на кои политически формации са работили осъдените

От началото на предизборната кампания до момента са образувани общо 53 досъдебни производства за изборни престъпления, а две от тях са бързи производства.

Най-много дела има в софийския апелативен район – 19. На второ място е апелативен район на Велико Търново с 13, следва бургаският район с девет, Пловдив е с осем, а Варна е само с четири.

Образуваните проверки са 324, а постановените откази за образуването на дела са 210.

Националното междуведомствено звено между прокуратурата, ДАНС и МВР продължава работата си, като сигнали за нарушения могат да се подават в прокуратурите по места и в районните полицейски управления, съобщават от държавното обвинение.

”Без груби нарушения протича денят за размисъл”, съобщи в събота говорителят на ЦИК Александър Андреев. Няма данни за липсващи изборни книжа и материали от районните комисии.

До момента сигналите за нарушаване на разпоредбите в деня за размисъл са шест. Три сигнала са изпратени във връзка с изпратени есемеси на лица за подкрепа на определени политически сили или кандидати. Има две жалби за публикуване социологически проучвания. Една жалба е за купуването и продаването на гласове, която е препратена по компетентност до прокуратурата.

Споделяне

Още от Избори 2014