Две години прокуратурата се мъчила да докаже незаконно обвинение срещу Илко Семерджиев

Две години прокуратурата се мъчила да докаже незаконно обвинение срещу Илко Семерджиев

Бившият здравен министър Илко Семерджиев е окончателно оправдан по обвинението, че е оказал натиск върху свои подчинени. Нещо повече, според Върховния касационен съд през последните две години прокуратурата се е мъчила да докаже незаконно обвинение срещу него.

Няма как

Семерджиев бе обвинен, че като служебен министър в кабинета на Огнян Герджиков през март 2017 г. е оказал натиск на шефката на агенцията по лекарствата Асена Стоименова. Разследващите твърдят, че в телефонен разговор Семерджиев ѝ казал, че ако не назначи за свой заместник посочения от него Боян Доганов, той може да я уволни, а може да ѝ направи и други работи.

Още на първа инстанция делото катастрофира. Че Семерджиев няма вина потвърди и апелативният съд. Върховните съдии обаче отиват още по-далеч. Според тях още в самото начало на Семерджиев е повдигнато грешно обвинение.

Отвън и отвътре

Семерджиев е обвинен за престъпление против реда и управлението по чл. 269 от НК. Според съдиите обаче такова обвинение може да се повдигне само на човек, който не е държавен служител. А Семерджиев е бил част от управлението на държавата.

"С оглед критерия – отвън или отвътре, са налице две групи престъпления спрямо дейността на държавните органи и обществени организации: престъпления против реда на и престъпления, свързани с посегателства на лица, които са вътре в структурата на държавните органи. Субектът на посегателствата срещу реда на управлението, сред които е и престъплението по чл. 269 от НК, е лице, невключено в държавния и обществения апарат, лице, което въздейства отвън върху неговото правилно функциониране. В конкретния случай подсъдимият е заемал длъжността служебен вицепремиер по социалните политики и служебен министър на здравеопазването и е бил висшестоящ по отношение на изпълнителния директор на ИАЛ. При това положение той не се явява външно на органа на власт лице, а част от неговата йерархична структура, поради което не може да бъде субект на престъплението по чл. 269 от НК. Посоченото е достатъчно основание подсъдимият Семерджиев да не може да носи отговорност по чл. 269 от НК", посочват върховните съдии.

Още по темата
Още от България

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?