Две години прокуратурата се мъчила да докаже незаконно обвинение срещу Илко Семерджиев

Две години прокуратурата се мъчила да докаже незаконно обвинение срещу Илко Семерджиев

Бившият здравен министър Илко Семерджиев е окончателно оправдан по обвинението, че е оказал натиск върху свои подчинени. Нещо повече, според Върховния касационен съд през последните две години прокуратурата се е мъчила да докаже незаконно обвинение срещу него.

Няма как

Семерджиев бе обвинен, че като служебен министър в кабинета на Огнян Герджиков през март 2017 г. е оказал натиск на шефката на агенцията по лекарствата Асена Стоименова. Разследващите твърдят, че в телефонен разговор Семерджиев ѝ казал, че ако не назначи за свой заместник посочения от него Боян Доганов, той може да я уволни, а може да ѝ направи и други работи.

Още на първа инстанция делото катастрофира. Че Семерджиев няма вина потвърди и апелативният съд. Върховните съдии обаче отиват още по-далеч. Според тях още в самото начало на Семерджиев е повдигнато грешно обвинение.

Отвън и отвътре

Семерджиев е обвинен за престъпление против реда и управлението по чл. 269 от НК. Според съдиите обаче такова обвинение може да се повдигне само на човек, който не е държавен служител. А Семерджиев е бил част от управлението на държавата.

"С оглед критерия – отвън или отвътре, са налице две групи престъпления спрямо дейността на държавните органи и обществени организации: престъпления против реда на и престъпления, свързани с посегателства на лица, които са вътре в структурата на държавните органи. Субектът на посегателствата срещу реда на управлението, сред които е и престъплението по чл. 269 от НК, е лице, невключено в държавния и обществения апарат, лице, което въздейства отвън върху неговото правилно функциониране. В конкретния случай подсъдимият е заемал длъжността служебен вицепремиер по социалните политики и служебен министър на здравеопазването и е бил висшестоящ по отношение на изпълнителния директор на ИАЛ. При това положение той не се явява външно на органа на власт лице, а част от неговата йерархична структура, поради което не може да бъде субект на престъплението по чл. 269 от НК. Посоченото е достатъчно основание подсъдимият Семерджиев да не може да носи отговорност по чл. 269 от НК", посочват върховните съдии.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?