Илко Семерджиев оправдан и на втора инстанция по делото за натиск срещу бившата шефка на ИАЛ

Д-р Илко Семерджиев, сн. БГНЕС

Софийският апелативен съд е потвърдил оправдателната присъда на първоинстанционния съд по делото срещу бившия здравен министър д-р Илко Семерджиев за оказван натиск над тогавашната директорка на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова.

Служебният здравен министър от кабинета на Огнян Герджиков Илко Семерджиев беше обвинен за отправени през 2017 година заплахи към Стоименова заради отказ да назначи посочен от него човек за неин заместник.

 Според обвинението той я е заплашил, че ако не назначи посочения от него Боян Доганов, "може да я уволни, а може да направи и други неща". Софийският градски съд оправда д-р Семерджиев на първа инстанция, сега оправдателната присъда се потвърждава и от Софийският апелативен съд.

“В конкретния случай подсъдимият като министър в рамките на служебните си правомощия законосъобразно е настоял пред свидетелката Стоименова да бъде назначен от нея неин заместник. Тя, въпреки липсата на пречки да стори това, е бавела във времето да изпълни неговото разпореждане, а накрая е отказала да стори това без да сочи някакви законосъобразни причини за поведението си. От друга страна тя не е предложила друго лице за този пост и просто е отказала да изпълнява добросъвестно служебните си задължения, а вместо това е подала жалба срещу ръководителя си в прокуратурата, че се почувствала заплашена“, се посочва в решението на Апелативния съд.


“Само истината може да ни направи свободни! И ежедневното ѝ отстояване! Асена Стоименова и прокуратурата щели да обжалват - нека, тогава ще получат нова порция истина и катастрофата им ще бъде пълна. Гарантирам!“, коментира по повод съдебното решение Семерджиев в профила си във Фейсбук.

“Точно това се случи – прокуратурата и Асена Стоименова катастрофираха за втори път! Фармацевтичната мафия – не! Те продължават да пазаруват хора и институции, и да увеличават печалбите си в стотици милиони за сметка на болните хора и държавата“, казва той. 

Споделяне

Още по темата

Още от България