Анализатори:

Двете партии са в много трудно положение преди изборите

Мартин Димитров и Иван Костов.        Сн. архив: блог на Синята коалиция

Разпадът на Синята коалиция поставя в много трудно положение СДС и ДСБ преди парламентарните избори през 2013 година, заявиха в коментар пред Mediapool социолозите Антоний Гълъбов, Мира Радева и политологът Огнян Минчев.

"Трудно е да се каже, че някой би могъл да спечели от тази ситуация, включително столичната организация на СДС, която никога не е печелила нищо. Най-вероятно и сега не печели нищо, защото направи опит да компенсира своите лични проблеми", коментира Гълъбов. Според него големият въпрос е кой колко губи.

"СДС е изложен на риск, защото ако се яви самостоятелно трябва да разчита на партийни структури на симпатизанти, които отдавна са в ГЕРБ или в други политически формации. Ако се яви в коалиция с бъдещата политическа формация на Меглена Кунева, това ще обясни целия цирк на плаща и кинжала, който бе разигран през последните седмици", допълни той.

Според него решението на СДС "изчиства" неяснотите около образите в дясно. "Очевидно е, че няма нищо дясно в хората, които бяха в основата на този псевдобунт срещу Иван Костов. Бунтът сам по себе си беше абсурден, защото няма как някой в една политическа партия да е срещу ръководител в друга политическа партия", каза Гълъбов.

Социологът заяви, че след изчистването на образите вече е ясно кой накъде върви, което дава възможност за "подновяване на смисления разговор в дясно без хората, които се самоизключиха от него".

"Това са хора, които в политиката винаги са разчитали на договорки, споразумения и увещания. Аз съм почти убеден, че ДСБ могат да влязат самостоятелно в парламента, но друг е въпроса какво може да се постигне с една малка парламентарна група", обясни Гълъбов и напомни, че дори и с малка парламентарна група в предния парламент ДСБ са успели да предизвикат оставките на ключовите фигури в БСП Румен Петков и Румен Овчаров.

Според него традиционните десни не трябва да търсят създаването на алтернативна организация, а да се консолидират около ясни принципи, които да бъдат следвани. "Очевидно е, че СДС в момента не е в състояние да следва такива принципи. Това най-вероятно е началото на края за СДС", заяви той.

Според Огнян Минчев Синята коалиция се разпадна, защото двете партии са достигнали своя връх на предходните избори, а обозримата цел пред коалицията е била единствено оцеляването на двете партии и влизането им в следващия парламент.

"Поради това тяхното сътрудничество се изчерпа. От разпада на Синята коалиция не произтича възраждане нито за СДС, нито за ДСБ. Дилемите на старата десница в България се създават от обстоятелството, че тази десница не е способна да се обнови програмно, организационно и като лидерство вече повече от едно десетилетие", коментира Минчев.

"До хоризонта на следващите парламентарни избори, отказът от Синята коалиция ще бъде погрешна стъпка за ДСБ и СДС, тъй като и за двете партии ще бъде от трудно до невъзможно да преодолеят 4-процентовата бариера. В един по-дългосрочен план това може до доведе до преосмисляне на ценността и организационната основа на традиционната десница и до възникване на нова дясна алтернативна в България", добави политологът.

За разлика от Антони Гълъбов и Огнян Минчев, социологът Мира Радева видя в разпада на Синята коалиция повече позитивни знаци за десницата и основно за СДС.

Според нея двете партии не са успели да изградят старото СДС. Тя разказа как през 2009 година Мартин Димитров е подал ръка на Иван Костов, защото резултатите на СДС на всякакъв вид изследвания са били поне два пъти по-високи от тези на ДСБ.

"Беше ясно, че без Синята коалиция Иван Костов и неговите хора нямаше как да влязат в следващия парламент. В този смисъл Мартин Димитров се оказа спасителния изход за тях. От това обаче не последва нищо. Двете формации така и не успяха да заработят заедно", обясни Радева.

Тя разказа последното изследване на МБМД, което показва, че членовете на ДСБ, "вероятно имитирайки лидера си", не са напуснали тона на пренебрежение и са работели срещу СДС по време на предизборните кампании. Радева допусна, че е възможно и в СДС да имат вина за разпада на Синята коалиция.

"След местния вот стана ясно, че двете партии са изключително слаби и трябва да се търси път за промяна. При всички случаи това (разпада на Синята коалиция) е някаква стъпка, една нелоша заявка към избирателя, че има желание за някаква промяна. Моята лична прогноза е, че предстоят огромни трудности за СДС, а и за ДСБ, които са с доста слаби шансове да влязат в следващия парламент", каза Радева.

Според нея обаче избирателите са много разочаровани и от двете партии, което ясно си личи от последното изследване на МБМД.

Антоний Гълъбов обаче бе силно критичен към точно това изследване на социологическата агенция. "Време е да се каже, че не само СДС и ДСБ губят, но и социологията губи, доколкото тя бе употребена по изключително примитивен начин, за да бъде тиражирано едно изследване, в което се мерят съществуващи и несъществуващи политически партии заедно, за да бъде обслужена една теза. Имам предвид Мира Радева и нейното така наречено изследване", коментира Гълъбов.

Споделяне

Още от България