Дянков обвини ЕК за липсата на коледни надбавки за пенсионерите

сн. БГНЕС

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков заяви в петък пред БНТ, че заради закъснял превод от Брюксел в националния бюджет пенсионерите не са получили добавки за Коледа.

"Парите от Брюксел - последната вноска, която беше значителна - над 300 млн. евро, буквално дойде последния ден на бюджетната година - на 28 декември следобед, и точно затова ние не можехме да разчитаме напълно дали това ще стане или не, бяхме изпълнили всичко. Радваме се, че стана - това ни дава възможност да влезем много по-спокойни в 2013 г.", каза Дянков.

В същото време финансовият министър заяви, че последният месец на 2012 г. се е оказал благоприятен за хазната, ”заради топлото време или друго”. Дянков обясни, че търговията е вървяла добре и митниците са преизпълнили плана си с 25 млн. лв., а НАП - със 150 млн. лв.

"Така България ще завърши годината на червено с около 400 милиона лева, което е 3 пъти по-малко от заложените 1 милиард и 100 милиона лева", изчисли Дянков. Фискалният резерв в началото на 2013 г. е около 7 млрд. лв. Затова на страната ни няма да се наложи да излиза на пазара за държавни ценни книжа и да търси външно финансиране.

Поради тази причина вицепремиерът заяви, че се обмисля увеличението на ”някои доходи” на хората на държавна работа, но не уточни за които точно сектори говори.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?