ЕК не е искала спиране на средствата по програма "Околна среда"

Всичко зависи от коригиращите мерки, които ще предприеме България

ЕК не е искала спиране на средствата по програма "Околна среда"

В писмото си до българските власти, изпратено през октомври, относно допуснати нарушения при провеждането на търгове по оперативна програма "Околна среда", Европейската комисия не е посочвала, че предстои спиране на парите по програмата. Това заяви Реналдо Мандментс, ръководител на отдел "България" в Генерална дирекция "Регионална и градска политика", пред Mediapool. Той е в нашата страна във връзка с Комитите за наблюдение, които се провеждат в момента по оперативните програми, като в сряда посети изградената компостираща инсталация в местността "Хан Богров" край София.

Той уточни, че случаят все още е висящ и се очаква да приключи през януари – февруари 2014 г.

Мандментс не се ангажира дали ще бъдат наложени санкции на страната ни, защото всичко зависи от действията, които ще бъдат предприети от страна на българските власти.

Предстои да видим какви финансови корекции ще бъдат наложени по отношение на проблемните проекти от страна на Министерството на финансите, каза Мандментс. По думите му много е важно да се разбере дали това е хоризонтален проблем. Това означава дали са засегнати и други европейски проекти по други оперативни програми и какви коригиращи действия ще бъдат предприети по отношение на тях.

Той посочи, че принципно за всяка една програма във всяка една страна има риск от спиране на средства. Миналата седмица например бяха спрени осем програми на различни страни, но това не трябва да се възприема като катастрофа, каза успокоително Мандментс.

По думите му ситуацията е представена обективно от страна на министъра на екологията Искра Михайлова.

След като в понеделник вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова предупреди, че едва ли не средствата по "Околна среда" в размер на над 1.4 млрд. евро са заплашени не само от спиране, но и от връщане на Брюксел, министър Михайлова обикаля телевизиите за да замазва гафа ѝ.

Пред ТВ 7 в сряда Михайлова повтори, че става въпрос за намерени недостатъци при провеждането на обществените поръчки по три водни проекта. Нарушенията са за смесване на критерии при допускането на кандидатите в поръчката и последващото им оценяване. Михайлова нарече одитите рутинни и посочи, че проблем ще има, ако "има грешка в първия проверяван пакет и тази грешка се окаже системна".

Министърът на екологията защити вицепремиера Златанова, като обяви, че предишните управляващи са отговаряли "неадекватно" на Европейската комисия. "Става дума за правителството на ГЕРБ, за поведението на министъра по европейските фондове Томислав Дончев, за поведението на ръководителя на управляващия орган в оперативна програма "Околна среда" Малина Крумова и ръководителя на одита на средства от ЕС Добринка Михайлова", каза Михайлова.

Тя допълни, че в сряда очаква от Крумова предложение за мерките, които трябва да се предприемат, за да не се стигне до спиране на парите и това ще зависи дали ще бъде уволнена. Екоминистърът коментира още, че съдбите на Крумова и Михайлова ще бъдат обсъдени със Златанова.

"Не виждам злонамереност, а усещане, че част от екипите, които работят по управление на структурните фондове на България, имат самочувствието на самостоятелни екипи, които са независими от централната изпълнителна власт", каза още Михайлова.

"България не иска да разбере, че трябва да прави обществени поръчки по прозрачен начин, да спазва правилата и да не се случва, че седем или девет фирми да печелят всички обществени поръчки", добави министърът на екологията. Тя обаче отказа да посочи кои са тези фирми с аргумента, че не е разследващ орган.

В същото време от Министерството на финансите заявиха, че ще запазят мълчание докато не се запознаят с всички факти и обстоятелства.

Така към момента остава неясно дали ще има промяна в българската позиция и каква ще бъде тя. До момента страната ни е защитавала мнението, че за всеки конкретен случай трябва да се подхожда индивидуално като се преценява дали от него е произлязла щета на европейския бюджет. В случай, че няма нанесена вреда не следва да има финансова корекция. При установяване на щета, тогава се налага финансова корекция в размер на причинената вреда.

Европейската комисия обаче е на мнение, че е необходимо да бъде наложена финансова корекция от 25% по всички проекти, където има установени нарушения при обществените поръчки независимо дали има щета или не за европейския бюджет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес