Експерти на СБ и ЕИБ ще помагат на кабинета в усвояването на еврофондове

Еврокомисар смята за "реалистично" ЕС да увеличи финансовия си дял в проектите за България

Снимка БГНЕС

Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан определи като "реалистично" искането на премиера Бойко Борисов Еврокомисията да увеличи финансовия си дял в съвместните проекти с България, в резултат на което българското кофинансиране да падне от сегашните 20 процента на 5 процента. Такова поощрение ЕС прие за 6 страни в общността, изпаднали в тежко финансово положение.

Това е в интерес на България, този въпрос ще бъде разгледан в кратки срокове и това е реалистично решение, каза Йоханес Хан в неделя пред репортери в София. Ако ЕК вземе това решение, парите, които ще се освободят от бюджета, ще отидат пак за европроекти и няма да се харчат за нищо друго, увери Бойко Борисов.

По-рано тази седмица той постави въпроса и пред германския канцлер Ангела Меркел, която отговори по-скоро уклончиво: "Трябва да обмислим това, мисля, че е много амбициозно, затова аз избрах формулировката - по-голяма гъвкавост и ще видим в консултациите какво ще излезе".

Йоханес Хан бе в София по случай встъпването в длъжност на новия президент Росен Плевнелив, а след това присъства на подписването на меморандуми за разбирателство между българското правителство и Световната банка (СБ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Документите уреждат областите, в които експертите на финансовите институции ще предоставят аналитично-консултантски услуги, свързани с усвояването на средствата от Европейския съюз (ЕС).

В България заплатите са ниски и добрите експерти отиват да работят в тези банки, но сега тези експерти ще ни помагат, без да плащаме за това с пари от бюджета,  заяви премиерът Бойко Борисов след церемонията по подписването в неделя.

От българска страна меморандумите бяха подписани от министъра по еврофондовете Томислав Дончев в присъствието на премиера, посланици на държавите членки на ЕС и министрите, които отговарят за управлението на структурните инструменти в България - министрите на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски.

В официалното съобщение за подписването не се уточнява колко ще са експертите и какво ще е заплащането им. Правителството се опитва от две години насам да уреди схема, чрез която експерти от авторитетни финансови институции да помагат на българските власти за по-големи и сложни европроекти, като възнагражденията им бъдат поети от оперативната програма, която консултират. Първоначалната идея беше чуждите експерти да поемат европроектите, но това бе отхвърлено от Еврокомисията. Сега очаква се те да оказват техническа помощ по определени проекти, но не и да ги управляват.

Преди седмица министър Томислав Дончев каза, консултантите ще са ангажирани основно в сферата на инфраструктурата и ВиК сектора, както и при подготовката на проекти за следващия програмен период след 2014 г.  

С комисар Йоханес Хан и днес, за пореден път, на дълго и на широко чертахме на една карта високоскоростните четирилентови пътища, магистрали, каза премиерът Бойко Борисов. Неслучайно регионите, в които няма магистрали, са най-бедни - ако не построим магистралите, нищо добро не чака тези райони, подчерта той.

До 2014 година ще имаме 40 - 50 процента усвояване на еврофондовете. Това е важно, защото сега се подготвя следващият програмен период, каза Бойко Борисов. Магистралите ще бъдат построени, но е важно да подготвим малкия и среден бизнес, допълни той.

В Европа има 23 милиона безработни и още толкова малки фирми - подобно е съотношението и в България, каза Борисов. Ако всяка малка фирма назначи по един човек, безработицата ще спадне, заключи премиерът. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?