Експертизата не посочва кога и къде е извършено убийството на сестрите Белнейски

Експертизата не посочва кога и къде е извършено убийството на сестрите Белнейски

Тройната съдебномедицинска експертиза за убийството на сестри Белнейски е вече готова, съобщиха в понеделник от прокуратурата в Пазарджик.

Според експертизата, причините за смъртта на момичетата са две- черепно-мозъчна травма и удушване.

В документа не се посочва къде и кога са убити двете момичета, допълват от прокуратурата.

На 31 януари телата на Росица и Кристина Белнейски от Пазарджик бяха открити в местността “Грамада” между Пещера и Брацигово. Двете момичета - на 18 и 15 години - бяха в неизвестност от 27 януари.

В понеделник стотици граждани на Пазарджик се включиха в мълчаливия протест пред сградата на РДВР. Те недоволстват, че убийците са още на свобода. Роднините на мъртвите момичета ще организират същия протест след седмица, когато отново ще искат от полицията да ги информира за хода на разследването.

Към момента извършителят на жестокото убийство все още не е разкрит.

Директорът на РДВР – Пазарджик Жоро Стоицев заяви, че убийството е добре прикрито, че има заподозрени и се очакват резултатите от ДНК - анализа.

Междувременно в Пазарджик бе и председателят на НС Георги Пирински, който се срещна със съучениците на убитите, с които дискутира превантивни мерки срещу подобни престъпления.

Пирински, които е депутат от пазарджишкия регион, инициира веднага след убийството поредица от срещи, на които се обсъждат конкретни мерки за превенция на престъпленията срещу деца.

По време на дискусията в пазарждишкото училище "Георги Брегов" Пирински подчерта, че основен приоритет за обществото трябва да бъде да се осигурят възможности за уплътняване на свободното време на младите хора. По думите му децата трябва да се чувстват сигурни, но и свободни и посочи, че общинските власти трябва да намерят удачен начин за осигуряване на забавления, които не крият опасност за живота и здравето им.

Председателят на парламента допълни, че всяка община сама може да определи ученическия час след обсъждане с родители и учители. Преди дни кметът на града Иван Евстатиев обяви, че ще инициира консултации за въвеждане на вечерен час за учениците и промени в законодателството, което да даде повече свобода на местните власти в защита на сигурността на децата.

Пред учениците в Пазарджик Георги Пирински обяви, че подкрепя идеята престъпленията срещу деца да бъдат третирани като тежки криминални казуси със съответстващи високи наказания.

Негови съпартийци обаче не смятат, че проблемът е в занижените наказания за престъпления срещу малолетни, а в неефективното правораздаване, тъй като в повечето случаи нито един от извършителите на посегателства срещу деца или не е разкрит или въобще не стига до съд.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?