Енергийният водевил е далеч от развръзката си

Предстоящите доклади за одита в ЕРП-ата с констатирани техни нарушения ще разклонят регулаторната атака

Енергийният водевил е далеч от развръзката си

На 28 април се очаква Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да реши окончателно дали да отнеме лицензите на доставчиците на ток заради неплатените от тях сметки към "Националната електрическа компания" (НЕК). В дълбока грешка обаче е всеки, който си мисли, че тогава ще приключи – по един или друг начин - водевилът с дълговата война между държавната компания и трите частни дружества, смятани от голяма част от битовите потребители за вечните виновници за бедите в енергетиката и най-вече за високите за жизнения стандарт в България цени на тока.

 

Напротив, доста преди да дойде време за вземане на решението за лицензите на електроснабдителните дружества вървящите повече от месец действия на ДКЕВР срещу ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" вероятно ще завържат нов сюжет, който може да е за сметка на сегашния, а може и да се подклаждат две интриги с интензитет според ситуацията, за да са доволни потребителите, че продължава боят срещу трите компании.

 

Ясно е, че сегашната процедура за отнемане на лицензите на доставчиците на ток на финала, когато и да дойде той, ще се окаже ялова. Аргументите на ДКЕВР са доста спорни от административна и търговска гледна точка и, ако комисията все пак реши да отстрани частните компании и да назначи на тяхно място особени управители, сагата ще премине изцяло на съдебната сцена – и българската, и международната. Другата възможност е регулаторът да спре дотук, ако след изразената готовност от ЧЕЗ за преговори по взаимно уреждане на дълговете с НЕК, ЕВН и "Енерго-Про" решат да се вслушат в призива на заместник-енергийния министър Иван Айолов "да се вразумят" и също се решат на разговори, в резултат на които се стигне до някакви спогодби.

 

ЕВН и "Енерго-Про" обаче засега не дават признаци, че ще предприемат този "правилен подход". По неофициална информация на Mediapool дали ЕВН ще предложи на НЕК споразумение и ще плати нещо от исканите от нея над 216 млн. лв. се решава в централата на компанията в Австрия. Чешката "Енерго-Про" обаче няма да търси подобно споразумение, защото няма финансовата възможност на ЧЕЗ и ЕВН да плати дори част от исканите 63.7 млн. лв. на НЕК, при положение, че НЕК ѝ дължи доста повече от задържаните средства. От ЧЕЗ се надяват до началото на идната седмица да има някакъв резултат от водените преговори с НЕК по подписване на споразумение за дълговете, което да доведе до спиране на процедурата за тяхното електроснабдително дружество.

 

Ако това стане, сюжетите ще намалеят с един, но също като в приказките с триглавата ламя, на мястото на отсечената глава (проблем) ще се появят нови три. Защото преди или след Великден ДКЕВР се готви да обяви резултатите от започналия в началото на годината пълен регулаторен одит на дейността на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Председателят на енергийната комисия Боян Боев още преди месец обяви, че са констатирани редица нарушения от страна на трите предприятия, което задължително ще им коства нови наказателни постановления.

 

Със сигурност регулаторът ще е изкушен отново да наложи максималните по закон санкции от по 1 млн. лв., каквито трите електроснабдителни дружества вече получиха заради прихванатите плащания към НЕК. Тези глоби вече се обжалват от компаниите пред Върховния административен съд, но нищо не пречи на ДКЕВР следващата или идващата след нея седмица да обяви констатирани "стотици нарушения“ на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" вече в битието им на електроразпределителни дружества, да им прасне нови глоби и да им отвори процедури за отнемане на лицензите като мрежови оператори.

 

Точно такива са нагласите сред трите компании, научи Mediapool от техни представители, които вече са получили първите констативни протоколи от одита на ДКЕВР. Те твърдят, че от описаните в документите нарушения единици са онези, които са реално извършени и подлежат на някаква санкция. Останалите те описаха като смешно заяждане на дребно.

 

Достатъчно е обаче ДКЕВР да обяви пред медиите стотици открити нарушения и наложени глоби за тях от по 1 млн. лв. и публичното внушение ще си е свършило работата за целите на правителството. Което от началото на мандата си демонстрира своята голяма загриженост за потребителите и обяви "връщането на енергетиката в ръцете на народа" (по думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев) и прочие, харесващи се на електората преди евроизборите, фрази и действия.

 

Така огънят срещу трите компании може и да затихне донякъде на фронта за доставчиците, но ще се отвори срещу мрежовите оператори и ще се поддържа поне до изборите, защото на потребителите, независимо дали може да си плащат сметките за ток или са бедни, им харесва много ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про" да са виновни за високите цени и за бакиите в енергетиката.

 

Нищо, че именно ДКЕВР забърква кашата с вкус на буламач с решения и нормативни актове, които противоречат на всякаква икономическа логика. А дали и политическата логика издиша все ще стане ясно.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари