ЕС: Броят на нелегалните имигранти през Средиземно море се е удвоил

Броят на незаконните имигранти, дошли за първите девет месеца на тази година в Европейския съюз през Средиземно море, е 31 000. Това съобщи Европейска агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници (ФРОНТЕКС).

Бежанският поток се е увеличил двойно в сравнение с 2012 г., когато през морето в ЕС са дошли 15,9 хил. имигранти от Африка и Азия, подчертава ФРОНТЕКС.

По мнение на аналитици на европейската агенция продължаващата геополитическа нестабилност в Либия и други страни в Северна Африка води до увеличение на броя на незаконни имигранти, опитващи да достигнат територията на ЕС през Средиземно море.

Триста седемдесет и девет мигранти са спасени в Средиземно море при няколко операции, извършени през последните 24 часа, съобщават същевременно във вторник италианските власти, цитирани от ДПА. Четиридесет и един мигранти от Гана и Нигерия били прибрани от малка гумена лодка на около 75 морски мили (140 км) южно от малкия италиански остров Лампедуза. При други две операции 205 души били спасени на около 80 морски мили, също южно от Лампедуза. Засега няма данни за националността им.

Всички спасени мигранти са прехвърлени на патрулен кораб на италианските военноморски сили и отведени в малкото сицилианско градче Поцало.

Освен това италианската брегова охрана е качила на свой плавателен съд 133 души от Сирия и Еритрея на около 100 морски мили от бреговете на Калабрия.

По данни на министерството на вътрешните работи на Италия към 24 октомври в страната е имало 36 278 мигранти, пристигнали с плавателни съдове. Повечето от тях са дошли от Африка и Близкия изток, бягайки от бедност и конфликти.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?