ЕС за първи път одобри значими икономически санкции срещу Русия

За първи път се атакуват бизнес средите близки до Путин

ЕС за първи път одобри значими икономически санкции срещу Русия

Европейският съюз прие за първи път значим пакет от икономически санкции срещу Русия, за да принуди руския президент Владимир Путин да преустанови всякаква подкрепа за действията за дестабилизиране на Украйна, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорител на европейската дипломатическа служба.

"Постигнато беше политическо споразумение относно пакета от икономически санкции", каза говорителят. Това споразумение беше постигнато по време на заседание на посланиците на 28-те в Брюксел, посочва Франс прес.

Тези санкции ще ограничат както достъпа на руските банки до финансовите пазари, така и вноса на оръжия, на стоки с двойно предназначение и на енергийни технологии, посочва ДПА.

Франс прес уточнява, че според санкциите се забранява и продажбата на оръжия, на технологии с двойно предназначение, както и на технологии в областта на енергетиката.

Петролната промишленост също ще бъде засегната, добави европейският дипломатически представител, цитиран от Ройтерс. Той поясни, че санкциите ще бъдат преразгледани след три месеца.

Новият пакет влиза в сила в четвъртък, посочва ДПА. Санкциите трябва да бъдат публикувани в официалния бюлетин на ЕС, за да влязат в сила, припомня Франс прес.

ЕС е решил днес и да блокира авоарите на четирима руски бизнесмени, близки до президента Путин. Санкциите са насочени и срещу три компании, сред които една банка. Конкретни имена не се съобщават, посочва Франс прес. Имената на хората и на юридическите лица ще се появят утре в бюлетина на ЕС, допълва агенцията.

 

По-рано вестник "Уолстрийт джърнъл" публикува твърдението, че две от най-големите руски държавни банки Сбербанк и ВТБ ще попаднат в новия списък със санкции на ЕС. ВТБ контролира малко под 10% от Корпоративна търговска банка, но се очаква този дял да бъде национализиран от България в процеса на ликвидиране на КТБ. ВТБ придоби още участие в "Булгартабак" и "Виваком".

 

Санкциите правят много трудно финансирането на банките чрез външни заеми или емитиране на облигации на външни пазари. Това ще бъде невъзможно в САЩ и ЕС, а извън тях ще е твърде скъпо или партньорите ще им отказват средства, за да не бъдат изхвърлени на свой ред от финансовите пазари на Запад.

Така черният списък на ЕС срещу Русия включва вече 87 души и 20 юридически лица, на които са замразени авоари в ЕС и е забранено издаването на визи.

За първи път ЕС атакува бизнес средите, близки до руския президент Путин. Това е много ясен сигнал за решимостта на блока да действа, за да накаже Русия заради нейните действия за дестабилизация на Украйна, отбелязва Франс прес.


Европейците искат по този начин да упражнят натиск върху руския президент, за да затвори той руско-украинската граница и така да попречи на доставките на оръжия за проруските сепаратисти в Украйна и да ги принуди да преговарят с властта в Киев.

Европейците искат също така да санкционират Русия заради присъединяването на Крим, като попречат на инвестициите в някои сектори в Крим и в Севастопол, по-специално строителството, транспорта, телекомуникациите, енергетиката, посочва европейски източник, запознат с хода на преговорите.

"Европейските лидери си дават сметка за рисковете от репресии от страна на властта в Русия, но те взеха своето решение сред един непростим акт и след начина, по който ситуацията във връзка с него беше ръководена от президента Путин", посочи европейски източник.

"Путин ще се опита да дестабилизира европейците и действието му ще бъде тест за единството на ЕС", допълва източникът.

ЕС втвърди позицията си след падането на 17 юли на малайзийския самолет в Източна Украйна, за който се твърди, че е свален с ракета на проруските сепаратисти. В тази катастрофа загинаха 298 души.

 

Кери: И САЩ готвят нов пакет санкции, действаме заедно с ЕС

САЩ подготвят нов пакет от санкции срещу Русия заради нейните действия в Украйна, съобщи държавният секретар на САЩ Джон Кери малко по-късно.

"Заедно с Европа ние сме в процес на разработване на новите санкции" срещу Русия, каза Кери пред представители на медиите, докато приемаше своя украински колега Павло Климкин във Вашингтон.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа