Ескалиращите сблъсъци в Бенгази погубиха близо 40 души

Атака срещу британското посолство в Триполи

Ескалиращите сблъсъци в Бенгази погубиха близо 40 души

Най-малко 38 души, повечето войници, са убити през изтеклото денонощие в сражения между армейски части и ислямистки групи в Бенгази, Източна Либия. В Триполи в неделя вечерта бе нападнато британското посолство, няма пострадали, но обстановката в столицата на страната остана напрегната, след като в събота при паднала ракета в дома загинаха 23-ма египетски работници.

Според военен източник ислямистки групировки са започнали в събота офанзива срещу щаб на специална армейска част близо до центъра на Бенгази.

"Съветът на революционерите от Бенгази" - обединение на ислямистки и джихадистки милиции, пое отговорността за ред нападения срещу военни бази в Бенгази през последните седмици и твърди, че контролира вече част от тях.

Командващият специалните сили Уанис Абу Хамада заяви обаче пред местна телевизия, че хората му "все още могат да отблъснат всяко нападение срещу държавните институции".

Медицинският център в Бенгази съобщи междувременно за 28 загинали и 65 ранени в битките от вчера насам - главно войници, но и цивилни лица. Десетки семейства е трябвало да бъдат спешно евакуирани от кварталите, в които се водят сраженията.

Източник от "Съвета на революционерите" информира за 8 убити ислямисти; те обаче не изпращат пострадалите бойци в общодостъпните болнични заведения, допълва АФП.

Ислямистките милиции се разпореждат в Бенгази, главен град в Източна Либия, откакто след осеммесечно въстание падна режимът на Муамар Кадафи. Почти всеки ден градът се превръща в арена на битки между армейски части и радикални групировки, включително "Ансар аш Шария", обявена от Вашингтон за терористична организация.

Ден по-рано 23-ма души - египетски работници, бяха убити в столицата Триполи, след като ракета улучила дома им по време на сблъсъците между враждуващите военни групировки, опитващи се да установят контрол над международното летище на столицата, предаде Ройтерс. Битките продължили и в неделя сутрин.

Великобритания прикани поданиците на кралството да напуснат Либия, където се водят кръвопролитни боеве и посолството ѝ работи, но с намален персонал. По-късно в неделя сградата на дипломатическата мисия бе нападната в неуспешен опит да се открадне бронирана кола на посолството.

В либийската столица от 13 юли се водят боеве около международното летище между държащите го сили от "Зинтанската бригада", която подкрепя генерал Халифа Хафтар,
и ислямистки групировки. При сраженията досега са убити над 70 души, а десетки са ранени.

Една от електростанциите на града е получила щети при боевете, поради което в Триполи се спира електроподаването между 5 и 8 часа в зависимост от района.

В събота САЩ евакуираха целия персонал от посолството си в Либия и го прехвърлиха в Тунис. Ден по-късно Великобритания и Германия призоваха гражданите си да напуснат Либия заради ожесточаването на боевете. По същата причина мисията на ООН в Либия напусна страната в средата на юли.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят