Еврейската общност в Македония: "Можем да простим, но не и да забравяме"

В памет на македонските евреи, транспортирани и погубени в концентрационния лагер "Треблинка" през 1943 г., пред паметната плоча в тютюневия комбинат в Скопие положиха цветя държавни и парламентарни делегации, представители на еврейската общност и на други религиозни общности и дипломатическото тяло, съобщават македонските вестници, цитирани от БТА във вторник.

Вчера бяха отбелязани 70 години от трагичния 11 март, когато в двора и халетата на комбината, превърнати във временен лагер, бяха събрани 7148 евреи от Скопие, Битоля и Щип и след няколко дни бяха депортирани в лагера в окупираната от Германия Полша, откъдето никой не се върна жив, пише македонският вестник "Дневник".

"Днес стоим пред тази каменна плоча, за да си спомним всички заедно за онзи 11 март. Изправени сме пред предизвикателството да си обещаем да бъдем по-добри хора и никога да не позволим към нашите поколения да се върнат сенките от миналото. Изграждайки днешния ден, трябва да се стремим към по-добро утре, към общо проспериращо бъдеще за всички граждани на нашата държава. Можем да простим, но не и да забравяме, тъй като забравата повлича човека към нови престъпления", каза председателката на еврейската общност в Македония Бранка Суботич, цитирана от македонските вестници.

Проправителственият вестник "Вечер" пише, че Световният македонски конгрес очаква и иска българският парламент да приеме резолюция, с която да се извини за депортирането на евреите от Македония в лагерите на смъртта. Обединената македонска диаспора /ОМД/ също иска България да признае и да се извини за депортирането на македонските евреи като резултат на сътрудничеството с Германия по време на Втората световна война.

След като през 1991 г. Македония стана независима, македонското правителство призна еврейската религия като конституционна, пише "Вечер" и отбелязва, че Македония е единствената страна освен Израел, която е направила това. Днес еврейската общност в Македония има само около 200 членове.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?