"Еврохолд" е внесъл своя оферта за българските активи на ЧЕЗ

Сделката ще бъде финансирана със собствени средства и с подкрепата на западноевропейски банки

"Еврохолд" е внесъл своя оферта за българските активи на ЧЕЗ

Застрахователят "Еврохолд" е внесъл в понеделник самостоятелна оферта за придобиване на българските активи на чешката енергийна група ЧЕЗ, съобщиха от листнатото на фондовите борси в София и Варшава дружество. Каква е офертата им не се посочва, но сделката ще бъде финансирана със собствени средства и привлечени от западноевропейски банки.

Своя оферта е подала и индийската "Индия пауър", съобщиха от пресцентъра на чешката енергийна група, цитирани от БНР. Предстои разглеждането и оценката на предложенията, като договорът с българската "Инерком" остава валиден, допълниха от Прага.

Участието на най-големия публичен холдинг в процедурата за купуването на електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ в Западна България, доставчика на ток и търговеца на електроенергия, компания на ИКТ услуги и два слънчеви проекта е станало след задълбочено проучване и обстоен анализ на финансовите резултати на българските подразделения на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп, посочва се в съобщението на "Еврохолд".

За интереса на компанията към едни от най-големите частни енергийни активи у нас стана ясно точно преди седмица, но тогава от компанията заявиха, че не коментират "слухове или спекулативни информации, особено, когато това засяга трети страни".

Малко след това се появиха медийни информации, че холдингът може да подкрепи офертата на "Инерком" на Гинка Върбакова, което от миналия февруари има договор за покупката на тези дружества на ЧЕЗ, но сделката не успя да получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията, ни бе  платена договорената сума, а в допълнение сключеният предварителен договор изтече в края на февруари 2019 г.

От "Еврохолд" заявяват, че внесената в понеделник  обвързваща оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е самостоятелна и компанията "не е партньор с някой от останалите кандидати".

"Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж. Едновременно със сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд разглежда възможността да продаде част от активите си извън застрахователния бизнес, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал за растеж", казва Васил Стефанов, член на УС на "Еврохолд България" АД и ръководител “Сливания и поглъщания”, цитиран в съобщението на компанията.

Тя планира увеличение на капитала си с близо 80 млн. евро на общо събрание на акционерите на 22 април. Ръководството на холдинга е получило уверение и подкрепа за увеличението на капитала от основните акционери.

"До избора на купувач за активите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд България АД не може да разкрива повече детайли по темата, доколкото последните са конфиденциална информация, която може да увреди интересите на участниците в търга и акционерите на холдинга", допълва се в съобщението.

Сега се очаква да се види каква ще е офертата на индийската компание "Индия пауър", която в спечелената от "Инерком" процедура бе класирана втора, независимо че цената ѝ тогава бе за по-висока от предложената от Върбакова, но на разсрочено плащане, заради което и беше предпочетена офертата на "Инерком" за над 360 млн. евро с плащане, което трябваше да се на прави до края на ноември 2018 г.

От обяснения на зам.-шефа на ЧЕЗ Томаш Плескач от преди десетина дни стана ясно, че до средата на април чешката компания чака финалните оферти от кандидатите, за да реши как да продължи процедурата – дали да прекрати договора си с "Инерком" или въобще търга за българските си активи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес