"Еврохолд" с интерес към българските активи на ЧЕЗ

Чехите очакват обвързващи оферти, за да решат какво да правят със сделката

"Еврохолд" с интерес към българските активи на ЧЕЗ

Българският застраховател "Еврохолд" е имал разговори с чешката енергийна група ЧЕЗ, в които е проявил интерес към българските ѝ активи, но все още няма решение дали да участва в процедурата за закупуването на електроразпределителната мрежа в Западна България, доставчика на ток, търговеца, телекомуникационна компания и два слънчеви проекта. Ако компанията вземе подобно инвестиционно решение, а това трябва да стане в следващите две-три седмици, то ще бъде обявено публично, тъй като "Еврохолд" е листната на Българската и Варшавската фондова борса. Това научи Mediapool от свои източници, след като чешкото издание "Лидове новини" първо съобщи в понеделник за това, че "Еврохолд" е третият кандидат в зациклилата сделка за активите на ЧЕЗ у нас.

Разговорите между представители на ЧЕЗ и председателя на надзора на "Еврохолд" Асен Христов са се състояли покрай придобиването от страна на "Евроинс Иншурънс Груп", която притежава "Еврохолд", на четири застрахователни дружества на германската ERGO, едното от които е в Чехия.

От българския застраховател официално заявиха, че “следвайки своята корпоративна политика и правила, "Еврохолд България" АД не коментира слухове или спекулативни информации, особено, когато това засяга трети страни". В изявлението се припомня, че като публична компания "Еврохолд" и длъжна да разкрива корпоративна информация, спазвайки законовите изисквания, тъй като е под лупата на финансовите регулатори.
  
"Всяка една публикувана спекулативна непотвърдена информация би могла да повлияе на цената на акциите на холдинга и да увреди интересите на акционерите, включително миноритарните, като това би могло да се счита и за нарушение на законите, които регулират дейността на публичните компании. Еврохолд и нейните дъщерни дружества винаги са обявявали публично придобиванията си, използвайки всички съществуващи медийни канали и информирайки едновременно всички заинтересовани лица. Ако компанията и подразделенията ѝ възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично и своевременно ще информират всички заинтересовани лица”, допълва се в съобщението на холдинга, който към момента работи в областите на застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, инвестициите и управлението на активи.

През 2018 г. холдингът реализира 1.3 млрд. лв. приходи, а активите ѝ достигат 1.4 млрд. лв.

Говорителят на ЧЕЗ Алице Хоракова заяви пред Mediapool, че "ЧЕЗ има споразумения за конфидинциалност с всички страни, заинтересовани от нашите активи в България". "Само след получаване на обвързващи оферти ще е ясно как ще продължи процесът по продажбата. Договорът с "Инерком" остава валиден", посочва тя.

Контрактът с пазарджишката компанията на Гинка Върбакова обаче е изтекъл. Той бе сключен в края на февруари 2018 г. и предвиждаше сделката да получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) до есента и плащането на обещаните 362.5 млн. евро от "Инерком" да стане през ноември. Антимонополният орган обаче забрани сделката и отказа да се произнесе по повторна оценка на придобиването след афиширано от Върбакова разделяне със слънчевия ѝ бизнес, сочен като проблем от КЗК. Комисията обяви, че не може да разгледа случая докато по него не се произнесе Върховният административен съд след обжалването на антимонополното решение от страна на "Инерком" и ЧЕЗ.

По информация на Mediapool "Инерком" в последните месеци е съсредоточена върху привличането на партньор по сделката, за да може тя да мине през КЗК, а също така да се осигури обещаното финансиране. Преговори са били водени с австралийски и с английски фонд, но двамата привличани партньори са дали по-ниска оценка на активите на ЧЕЗ от предложените от Върбакова 362.5 млн. евро, които да се платят веднага. Оценките им били за около 265 млн. евро, твърдят запознати с хода на разговорите. Причината за тази обезценка са влошените финансови резултати на основните компании на ЧЕЗ в България – електроразпределителното и електроснабдителното дружества, през 2018 г., спрямо постиженията им от предходната 2017 и дори 2106 г., която е била базова като данни в процедурата по продажбата на активите на ЧЕЗ у нас.

Според непотвърдена информация, в момента "Инерком" водела преговори с други потенциални партньори за подсигуряване на сделката. Опитите на Mediapool да се свърже с представител на пазарджишката компания бяха неуспешни.

"Индия Пауър", който бяха класирани втори в проведената крайно непрозрачно от чЕЗ процедура, е била предложила 365 млн. евро, но на разсрочено плащане и затова Върбакова е била предпочетена. Индийската енергийна компания обаче също е направила преоценка на активите и вече офертата ѝ била за 272.5 млн. евро.

Хоракова не отговори на въпроса има ли конкретни срокове, в които кандидатите за българските активи на ЧЕЗ  трябва да внесат окончателни оферти. По думите на зам.-председателя на ЧЕЗ Томаш Плескач, който разкри новината за третия кандидат миналата седмица пред "Лидове новини", през април трябва да стане ясно какво се случва със сделката.

"През следващите седмици и месеци предстои оценка на двете нови обвързващи оферти, които предполагам ще получим", каза представителят на ЧЕЗ.

"Въз основа на предложенията в двете оферти, ще решим дали да продължим с подписването на нови договори, което очевидно ще означава прекратяване на стария договор (с "Инерком") или прекратяване на процедурата", каза Плескач преди дни.

Разглеждането на жалбата на "Инерком" срещу КЗК е насрочено за средата на май 2019 г.


  

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес