"Индия пауър" също е извън играта за българските активи на ЧЕЗ

Засега остава единствено офертата на "Еврохолд", но до края на май се чакат и други кандидати

"Индия пауър" също е извън играта за българските активи на ЧЕЗ

Чешката енергийна компания ЧЕЗ е решила да преговаря само с българското дружество "Еврохолд" за продажбата на активите си в България. Офертата на "Индия пауър", която също наддаваше за бизнеса на ЧЕЗ в страната, е отпаднала, съобщава чешкото издание "Лидове новини".

Все още няма официално съобщение от компанията по темата, а преди три дни обясниха на въпрос на Mediapool, че все още разглеждат и офертата на "Индия пауър".

По информация на Mediapool от ЧЕЗ смятат да поканят отхвърлените на по-ранен етап на търга кандидати, както и нови такива, да внесат свои предложения до края на май.

В края на миналата седмица от ЧЕЗ обявиха, че окончателно се отказват от договора си с фирмата "Инерком" на Гинка Върбакова, след като КЗК спря сделката.

Отхвърлянето на "Инерком" бе очаквано на фона на изтеклия им в края на февруари 2019 г. договор за покупката на дружествата на ЧЕЗ в България, най-важните активи от които са мажоритарното участие в електроразпределителното дружество и в доставчика на ток за Западна България с три милиона клиенти. "Инерком" не само срещна съпротивата на Комисията за защита на конкуренцията, която забрани сделката, но и не успя да осигури обещаните до края на ноември над 340 млн. евро по сделката.

Все още не е известно каква сума предлага "Еврохолд". Според "Лидове новини" обаче тяхното предложение било по-привлекателно от това на "Индия пауър".

По неофициална информация цената, договорена с "Инерком" преди година, беше 355 млн. евро. Изборът на фирмата на Гинка Върбакова обаче предизвика съмнения в България заради липсата на опит на компанията и несигурността при осигуряването на финансиране за сделката. Сделката с "Инерком" предизвика и политически трус в България.

Макар до скоро от ЧЕЗ да обясняваха, че "Инерком" все още е в играта, да подновят офертата си бяха поканени оставените на второ място индийци, а в края на март стана ясно, че "Еврохолд" също има интерес към енергийните активи. Дни по-късно застрахователят подаде офертата си, без да посочва на каква стойност е тя, но обяви, че ще я финансира със собствени средства и заеми от западноевропейски банки.

"Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж. Едновременно със сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд разглежда възможността да продаде част от активите си извън застрахователния бизнес, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал за растеж", казва Васил Стефанов, член на УС на "Еврохолд България" АД и ръководител "Сливания и поглъщания", цитиран в съобщението на компанията при подаването на обвързваща оферта за активите на ЧЕЗ в България.

Застраховка

По информация на Mediapool, офертата на "Еврохолд" е за 320 млн. евро, което е под тази на отпадналата вече от надпреварата фирма на Гинка Върбакова. Предложението на "Индия Пауър" е било за 265 млн. евро, но с разсрочено плащане за пет години, което не се харесало на ЧЕЗ. Така било взето решение да се прекратят преговорите и с този кандидат.

Доколкото обаче от официалните изявления на "Еврохолд" стана ясно, че част от средствата ще са от вдигането на капитала на холдинга с 80 млн. евро, а другите тепърва ще се търсят, от ЧЕЗ имали притеснения, че сделката отново ще се проточи. Още повече ако осигуряването на средства е обвързано с продажба на активи, за каквито говори Васил Стефанов. Затова и бордът на директорите на ЧЕЗ решил през миналата седмица да се застрахова и да бъдат поканени нови кандидати в процедурата, както и отпадналите претенденти в ранните етапи.

Имената на другите участници в наддаването ца активите на ЧЕЗ в България така и не бяха обявени официалноЗ, но според информации от различни източници това бяха скандалният бизнесмен Христо Ковачки с оферта от ТЕЦ "Бобов дол", израелската минна компания "Еленилто" на Якоб Енгел, консорциум между братята Атанас и Пламен Бобокови, които притежават "Приста ойл", и турската STFA Yatirim, чешката "Енерго-Про", която у нас притежава електроразпределителното дружество и доставчика на ток в Североизточна България, "Минстрой" на Николай Вълканов и румънската "Електрика“.

Интерес към активите обаче проявявали и други кандидати и то от сектора, което давало надежди на ЧЕЗ, че този път могат да финализират сделката.

Одобрения

Това обаче също не е сигурно, че ще стане толкова бързо дори и Комисията за защита на конкуренцията сега да подходи по-благосклонно към предпочетения от чехите купувач. Проблемът е в одобрението, което трябва да даде и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това задължение ѝ бе вменено със законова поправка, приета след скандала, избухнал заради това, че неизвестната дотогава и без голям опит в управлението на такъв вид енергийни активи фирма "Инерком" бе избрана за купувач на важната за сигурността на страната електроразпределителна мрежа. Същото – и то в още по-голяма степен, обаче се отнася и за "Еврохолд".

Така при евентуално одобрение на антимонополния орган КЕВР трябва да се произнесе по бъдещата сделка, независимо кой е купувачът. Проблемът обаче е, че към днешна дата все още няма приети критерии за оценка на новите собственици на над 25 на сто от енергийни активи. Те трябваше да бъдат написани от "Обединените патриоти", които бяха и инициатори на законовите изменения. "Патриотите" нищо не направиха и сега КЕВР е в патова ситуация да искат от нея невъзможни неща. Вариант е регулаторът сам да изработи критериите за оценка на енергийни сделки, но от там не са дали знак, че се работи в тази посока.

А Гинка Върбакова ще се размине не само с голямата придобивка, но и ще загуби депозита от 5 млн. евро, който внесе при подписването на предварителния договор за покупката на дружествата на ЧЕЗ в България, твърдят запознати. Чехите нямало да ѝ върнат парите, защото те са предоставени като гаранция, че "Инерком" ще плати предложената цена, което така и не се случи. От ЧЕЗ официално коментираха, че не са използвали банковата гаранция, но не казват котегорично дали ще я усвоят, или върнат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?