"Еврохолд" търси 154 млн. лева през борсата заради сделката с ЧЕЗ

"Еврохолд" търси 154 млн. лева през борсата заради сделката с ЧЕЗ

Компанията "Еврохолд България" иска да привлече 154 млн. лева инвестиции чрез емитирането на нови акции на борсата. Решението за увеличение на капитала на дружеството е взето на извънредно общо събрание, съобщиха в понеделник от компанията.

"Еврохолд" ще емитира до 80 млн. нови привилегировани акции, всяка с номинал 1 лв. и емисионна стойност 1.95 лв. По този начин холдингът може да набере до 154 млн. лв. Набраните средства ще бъдат използвани за подсилване на капиталовата позиция на групата, както и в подкрепа на нейната експанзия.

В съобщението не се посочва директно, че средствата са нужни за финансирането на сделката за българските активи на чешката енергийна компания ЧЕЗ. Припомня се обаче, че миналата седмица "Еврохолд" получи ексклузивност за придобиването на активите на "ЧЕЗ Груп" в България.

Публичното дружество участва самостоятелно в процедурата. Ще финансира сделката "със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки".  

"Намерението за придобиване на активите на "ЧЕЗ Груп" в България е част от дългосрочната стратегия на Еврохолд за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за устойчив растеж", пише в съобщението.

В края на миналата седмица новият председател на енергийната комисия в парламента Валентин Николов обяви, че службите за сигурност трябва отсега да проверят източника на финансиране на сделката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес