Евролидерите отхвърлиха идеята за финансов министър на ЕС

Няма новини за България след срещата на върха за еврозоната, освен че Марио Драги ни похвалил

Лидерите на държавите членки отхвърлиха една от смелите идеи на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер – да се създаде постоянен пост на министър на финансите и икономиката на съюза, който да бъде и зам.-председател на комисията. 

Това стана ясно след голямата среща на върха за бъдещето на еврозоната в Брюксел, в която взеха участие и страните извън валутния съюз (без Великобритания).

Идеята ЕС или еврозоната да имат финансов министър е стара, но Юнкер я лансира с нова сила по време на годишната си реч за състоянието на съюза през септември.

В началото на декември ЕК излезе с подробен пакет от предложения за реформи във валутния съюз, които бяха фокусирани около четири мерки - създаването на Европейски валутен фонд, който ще подпомага държавите от еврозоната в затруднено финансово положение, оформяне на пост на европейски министър на икономиката и финансите, законодателни мерки, а също и създаване на нови бюджетни инструменти.

Идеята е въпросните инструменти да подпомагат държавите да извършват структурни реформи, но също да се създаде и "специален механизъм за сближаване на държавите членки по пътя им към присъединяване към еврото". Тази част от предложението засяга и България, доколкото става въпрос за финансов и технически инструмент за присъединяване към еврото. До този момент обаче ЕК не е дала подробности около това как ще функционира новият механизъм и какви финансови средства ще бъдат отделени за него.

В началото на ноември и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви след среща с премиера Бойко Борисов, че България е готова за еврозоната и създаде усещането за увеличаване на шансовете на страната. Преди няколко месеца България разчиташе именно на днешната среща да получи някаква яснота за евентуалните си шансове по пътя към единната валута, но след изборите в Германия се разбра, че това няма как да стане заради политическата криза в страната, която без стабилно правителство не може на срещи на върха да дава уверения за подобни дългосрочни ангажименти.

Премиерът Бойко Борисов коментира в петък от Брюксел единствено, че в речта си пред Европейския съвет Жан-Клод Юнкер е дал България за пример за финансово състояние. По думите на Борисов президентът на Европейската централна банка Марио Драги също е коментирал пред евролидерите, че България е постигнала впечатляващи резултати.

Друга конкретика относно стремежа на България левът да бъде включен във валутния механизъм, предхождащ членството в еврозоната, не се съобщава.

Идеята за създаване на пост министър на финансите на еврозоната не успя да получи необходимата подкрепа.
 
"Лидерите подкрепиха усилията за създаване на Банков съюз на ЕС и разгледаха възможността за създаване на нов инструмент за финансова стабилност на основата на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ)", твърдят дипломати.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?