Eвропейски творци настояват България да даде убежище на преследван руски художник

Европейският културен парламент (ЕКП), независима европейска организация, в която членуват водещи интелектуалци и творци, се застъпи за преследвания в Русия заради творчеството си и живеещ от години в България руски кинорежисьор и художник Олег Мавромати.

На провелата се в Атина своя девета сесия организацията прие резолюция, която включва отделен параграф в подкрепа на художника.

ЕКП изразява своята дълбока загриженост от факта, че през 2000 г. заради своя художествена проява в Москва художникът е обвинен в разпалване на религиозна нетьрпимост. Оттогава той пребивава законно в България сьс съпругата си българка, като е подавал искане за политическо убежище, което му е отказано.

Тази година консулството при посолството на Руската Федерация в София е отказало да поднови изтеклия руски паспорт на Олег Мавромати. Това автоматично води до изтичане и на разрешението от страна на България за постоянно пребиваване. Руските власти настояват, че е необходимо той да се завърне в родината си, за да се изправи пред съда.

Българската Държавна агенция за бежанците, пред която художникът отново е изложил искането си за политическо убежище, още не е дала своя отговор.

Настояваме бьлгарските миграционни власти да признаят на Олег Мавромати статута на “чужденец без документи” и да ускорят придвижването на искането му за убежище вьз основа на Всеобщата декларация за правата на човека, заявяват творците от Европейския културен парламент.

Мавромати е преследван в Русия заради сцена в неговия филм "Маслено петно" по член 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация, за "подбуждане на религиозна омраза и нараняване чувствата на вярващите".

Историята разказва живота на млад руски художник, който поради завист е убит от свой колега. Впоследствие убиецът се разкайва и като доказателство за своята честност и покаяние, решава да бъде разпънат на кръст за изкупление на греховете си.

Преди време в защита на художника със специална декларация излезе и "Амнести интернешънъл" и призова руските власти да променят скандалния член от Наказателния кодекс, по който са осъдени много руски творци, потърсили политическо убежище в чужбина.
Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?