Европол предупреди за опасност от фалшиви ваксини срещу Covid-19

Сн. БГНЕС

Полицейската служба на ЕС предупреди днес за риск от измами от страна на организираната престъпност, свързани с ваксини срещу Covid-19, включително за възможността престъпници да продават фалшиви ваксини или да крадат пратки с истински, предаде Асошиейтед прес.

Европол посочва, че криминални групи вече се канят да се възползват от възможностите, предоставени от коронавирусната пандемия.

"Щом веднъж една истинска ваксина навлезе на пазара, се очаква бързо да се появят и да се разпространят и нейни фалшиви версии", се казва в документ на службата. Като пример се посочва фалшива противогрипна ваксина, която Световната здравна организация (СЗО) открила в Мексико през октомври.

По същия начин може да се появят и "фалшиви ваксини срещу Ковид-19, представляващи значителна заплаха за общественото здраве, защото те може да бъдат в най-добрия случай неефективни, а в най-лошия - токсични, тъй като ще бъдат произведени в нелегални лаборатории без спазване на хигиенните стандарти", посочва Европол.

В документа се предупреждава, че "фалшивите ваксини може да имат още по-сериозен негативен ефект, ако се стигне до нови епидемични взривове в общности, които се предполага, че са ваксинирани".

Европол призовава за бдителност, тъй като е възможно престъпници да се месят в процеса на разработване и разпределение на ваксините. Очаква се тази опасност да се засили, когато ваксините станат налични.

Европол предупреждава също, че има информация за криминални групи, които пускат реклами за пазаруване онлайн в т. нар. тъмна мрежа, "използвайки емблемите на реални фармацевтични компании, които са в последен стадий на изпитанията на своите ваксини".

Възможно е също престъпниците да събират и пълнят отново използвани вече флакони с ваксина, ако те не са унищожени по правилата.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?