Европол засилва международното сътрудничество срещу тероризма

Европол засилва международното сътрудничество срещу тероризма

Европейската полицейска служба Европол подписа споразумение с европейската мрежа от полицейски специални части АТЛАС, за да осигури международно сътрудничество в случаи на вземане на заложници, отвличания или тероризъм в Европа, предаде Франс прес.

АТЛАС Нетуърк, създадена непосредствено след атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г., включва специални части за интервенция от 28-те страни в Европейски съюз, а също от Исландия, Норвегия и Швейцария.

Според изпълнителния директор на Европол Катрин Де Бол споразумението ще засили сътрудничеството между специализираните части, посочва Асошиейтед прес.

Наблюдаваме нарастване на организираната престъпност в Европа и на терористичната заплаха, така че правоприлагащите ни сили трябва да са в състояние да реагират ефикасно във всеки момент, каза тя пред АФП.

Според Де Бол сключеното споразумение ще повиши качеството на подготовката на силите на реда и ще повиши сигурността на всички европейски граждани.

Споразумението предвижда АТЛАС Нетуърк да създадат в централата на Европол в Хага постоянно бюро за подпомагане, което ще координира ученията и разработването на специални инструменти за частите.

Споделяне

Още от Европа

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?