Еврото започна годината с четиримесечен максимум

Еврото започна годината с четиримесечен максимум

Еврото се котираше в понеделник близо до тригодишен максимум спрямо като цяло по-слабия долар, започвайки първия търговски ден за 2018 г. с оптимизъм за икономиката в еврозоната, предаде Ройтерс.

За единната валута 2017-а бе най-добрата година спрямо долара от 2003 г. на фона на засилването на европейските икономики и нарастването на очакванията Европейската централна банка (ЕЦБ) да свие програмата си за парично стимулиране на икономиката. Тези фактори увеличиха търсенето на еврото сред инвеститорите.

Европейската валута започна новата година, поскъпвайки с 0,6 на сто до четиримесечен максимум от 1,2081 долара, давайки сигнали, че може да достигне и максимума от 1,2092 долара, който бе отбелязан през септември и бе най-високият курс от началото на 2015 година.

Еврото поскъпна и спрямо йената до 135,64 йени за евро, отбелязвайки най-високото равнище от края на 2015 година.

Развитието на валутния пазар се дължи "на комбинация от слабостта на долара и силата на еврото", посочва анализаторът от германската Комерцбанк (Commerzbank) Ту Лан Нгуен.

Американската валута като цяло е слаба. Доларовият индекс, отчитащ стойността спрямо кошница от шест други водещи валути, се понижи до 91,75 пункта, което е най-ниското ниво от септември.

За цялата 2017 г. индексът се е понижил с над 9,8 на сто, отбелязвайки най-лошото годишно представяне на долара от 2003 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?