Фандъкова увери, че паважът по бул. "Дондуков" ще бъде запазен

Фандъкова увери, че паважът по бул. "Дондуков" ще бъде запазен

Паважът на столичния бул. "Дондуков" ще бъде запазен при реконструкцията му, планирана през юли, увери кметът на София Йорданка Фандъкова в четвъртък пред бТВ.

Преди ден културният министър Боил Банов призова за това по време на обществено обсъждане на проекта. Според Фандъкова така няма да бъде нарушен историческият облик на столицата.

Първоначално общината предложи комбиниран вариант, при който платната са покрити с асфалт, а паважът е само по трамвайното трасе, за да се изгради и велоалея. Проектът обаче трябваше да бъде одобрен от Министерството на културата, защото булевардът попада в архитектурен ансамбъл.

Ремонтът започва на 4 юли, като по думите на столичния кмет бул. "Дондуков" няма да бъде затварян изцяло, а поетапно ще се работи по всяко от платната, за да не се затруднява допълнително трафикът в центъра.

Освен това Столичната община планира да обнови през това лято и моста "Чавдар", както и бул. "Монтевидео" в кв. "Овча купел". Ще бъдат изградени и локалните платна на Северната скоростна тангента по пътя за Требич, обяви още Фандъкова.

По думите ѝ в края на тази седмица ще бъде пуснат ремонтираният участък от бул. "България". Кметът на София заяви, че очаква държавно финансиране за цялостното му обновяване, защото "остана като кръпка" на фона на останалите реконструирани основни булеварди.

През август предстои да бъде завършен и ремонтът на трамвайното трасе по бул. "България, а след средата на месеца ще бъде пусната и едната лента на бул. "Патриарх Евтимий", който сега е затворен заради изграждането на метрото.

Фандъкова коментира и темата за замърсяването на въздуха в града, отбелязвайки, че "в София има проблем с фините прахови частици, но в последните години качеството на въздуха се подобрява".

Споделяне

Още по темата

Още от България