Асфалтът спечели срещу паважа в участък на столичния булевард "Дондуков"

Флашмоб в подкрепа на паважната настилка ще има в петък вечерта

Асфалтът спечели срещу паважа в участък на столичния булевард "Дондуков"

Пътните платна по столичния булевард "Дондуков" в участъка между ул."Георги Раковски" и бул."Васил Левски" ще бъдат асфалтирани. Това реши Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към Министерството на културата след близо два часа дискусия в четвъртък вечерта.

Решението беше взето с 8 гласа "за", 4 "против" и 1 "въздържал се". Един от гласовете "за" беше на експерт, който отсъстваше от залата, но заявил, че подкрепя решението за асфалта, по думите на председателстващия.

Така в рамките на няколко месеца културните експерти обърнаха мнението си, след като по-рано през годината решиха, че паветата в историческия център на София са част от цялостен архитектурен ансамбъл и представляват историческа ценност.

Според заповед на министъра на културата от декември 2016 г. паважната настилка в София, положена преди 1944 г., е декларирана недвижима културна ценност с определен временен режим на опазване.

Приетите промени в четвъртък вечерта стават по искане на Столична община за комбинирана настилка – асфалт по пътните платна и паваж по релсите на трамвая. По този начин, според експертите на общината, ще се облекчи трафикът в центъра на столицата, ще се намалят шумът и запрашеността.

Така столичният булевард "Дондуков", чийто ремонт започна в началото на юни, ще бъде изпълнен с три вида настилка в различните участъци. Само паваж между Министерския съвет и ул."Раковски", паваж и асфалт – от ул."Раковски" до бул."Васил Левски" и само асфалт от бул."Васил Левски" до ул."Кракра".

Според последните обещания на Столична община ремонтът на бул."Дондуков" трябва да приключи през ноември.

Междувременно от Инициатива за запазване на автентичните настилки в София съобщиха, че организират флашмоб за сивите павета преди фестивала на жълтите на 6-ти октомври (петък) от 18 часа. Час по-късно в Театъра на българската армия е фестивалът на жълтите павета.

Двете събития са по повод политиката на Столична община в последните години паважната настилка да бъде отричана и неглижирана въпреки, че е естествен и вечен материал и е символ на култура.

Събитието е и по повод поредното искане на общината частта на бул. "Дондуков" между ул."Раковски" и бул."Васил Левски" да бъде асфалтирана.

Фестивалът на жълтите павета отбелязва внесената в България настилка, но не отбелязва добитите с ръчен труд владайски гранитни павета. Настояваме фестивалът да бъде озаглавен като почит и към гранитните, и към жълтите павета, посочват от инициативата.

Фарсът с продължаващите опити на общината за асфалтиране на улици се случва и въпреки издадената от бившия министър на културата Вежди Рашидов заповед за обявяване едновременно на керамичните (жълти) и гранитните (сиви) павета в София за недвижима културна ценност от местно значение, посочват от Инициатива за запазване на автентичните настилки в София.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?