Фонд "Земеделие" отпуска 1.1 млн. лв. за овошки и разсрочва кредити

Земеделски производители, отглеждащи семкови и костилкови овошки, ще получат 1.1. млн. лв. за закупуване на средства за растителна защита срещу вредителите, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" в понеделник. Също така фермери, получили кредити за изхранване на животни в периода 2008-2010 г. и за семена и торове за производство на картофи, ще могат да поискат разсрочване на заемите си до 25 ноември 2014 г.

 

Заявления за подпомагане на производителите на овошки ще се приемат в областните дирекции на ДФ "Земеделие” до 12 декември 2013 г. по постоянния адрес на физическите лица и едноличните търговци и по адресното управление на юридическите лица. Срокът за сключване на договорите е до 21 декември 2013 г. Максималният размер на помощта е до 100% от разходите по закупуване на средства за растителна защита за контрол на вредителите по трайните насаждения.

 

Заявления за разсрочване на дълговете на животновъдите ще се приемат в областните дирекции на ДФЗ до 20 декември 2013 г.

 

За производители на картофи през 2011 г., взели държавни кредити за закупуване на семена, минерални торове и продукти за растителна защита, се определя лихва по разсрочването от 4.5%. Заявления ще се подават в областните дирекции на ДФЗ от 9 до 30 декември 2013 г. Фондът ще разсрочва кредитите на онези картофопроизводители, които са възстановили дължимата лихва към 29 ноември 2013 г. преди да подадат заявления.

Споделяне

Още от Бизнес