Фондът за жилищно саниране вече има интернет страница

Фондът за жилищно обновяване, който ще подпомага собствениците, желаещи да санират блока си, вече има интернет страница. Това съобщиха във вторник от Корпоративна търговска банка (КТБ), която бе избрана след конкурс да управлява фонда. Инструментът разполага с малко над 10.5 млн. лева - 9.527 млн. лв. от програма "Регионално развитие" и 1 млн. лв. от КТБ. Кредитите за домакинствата ще са с максимална лихва 6.53%. Отделно собствениците могат да кандидатстват за безвъзмездно финансиране, което е от порядъка на 45 млн. лева.

Желаещите да обновят дома си с европари обаче трябва да извървят дълъг път преди да стигнат до кандидатстване за кредит. Стъпките са описани на страницата на регионалното министерство, а процесът се подпомага безплатно от т.нар. проектни мениджъри – шест за шестте планови района на страната и един за София. Контактите им са отново на страницата на МРРБ.

 

Проектните мениджъри и експертите на дирекция "Жилищна политика" ще организират обследването на сградата, ще предпишат мерки за повишаване на енергийната ѝ ефективност, ще изготвят индикативен бюджет и ще разпределят разходите между отделните членове на етажната собственост. На база на тези сметки се определя размерът на необходимия кредит и се кандидатства пред Фонда за жилищно обновяване.

 

Според предварителни изчисления евросредствата за обновление ще стигнат за около 180 блока с около 6100 жилища с разгърната застроена площ от 426 550 кв.м. Отделно всяко семейство ще трябва да извади средно по около 5000 лв., ако реши да се включи в проекта. Това е половината от необходимата сума, останалата идва от еврофондовете.

 

В сайта на Фонда за жилищно обновяване е публикувана изчерпателна информация за кредитите, гаранциите, банковите сметки и всички услуги, които КТБ предлага в качеството си на управител на Фонда за жилищно обновяване.

 

Страницата разполага и с кредитен калкулатор, в който кандидатът въвежда сумата на желания от него кредит и получава подробен погасителен план с точна информация за годишния процент на разходите, дължимите вноски, лихвата, която ще плати за целия период на кредита, и др.

 

В раздел "За продуктите/кредитите" кандидатите за финансиране от Фонда за жилищно обновяване могат да се запознаят в детайли с параметрите на банковите продукти "Жилищно обновяване" – доверителната сметка, банковият кредит и гаранцията.

 

Подробно са описани и изискванията към Сдруженията на собственици и собствениците на самостоятелни обекти за жилищно ползване, които смятат да кандидатстват за финансиране от фонда, както и предварителните етапи за получаване на безвъзмездна помощ от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

 

За улеснение на ползвателите на сайта има презентация "Стъпка по стъпка" за схемата на проект "Енергийно обновяване на българските домове" и стъпките на финансиране от Фонда за жилищно обновяване.

 

Интернет страницата на Фонда за жилищно обновяване дава отговори и на най-често задаваните въпроси.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес