София подарява 79 типа проекти за саниране на 200 хиляди панелки

Предвижда се смяна на вертикалното парно и възможност за “развод“ с топлофикацията

София подарява 79 типа проекти за саниране на 200 хиляди панелки

Столична община подарява 79 типа проекти за саниране на 200 хиляди панелни жилища, в които живеят около половината столичани, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в петък.

 

Само от тази мярка всяко семейство ще спести около 600 лв. средно, които ще трябва да даде за да обнови блока, ако етажната собственост вземе такова решение. Освен това общината дава допълнителни бонуси. Единият е безплатното разрешение за строеж, което средно за един вход е около 3000 лв. Живеещите няма да плащат и за тротоарно право заради монтираното скеле по време на ремонтните дейности. Общината пък за нейна сметка обещава да благоустрои и пространството пред блока.

 

Целта е да направим жилищната среда ефективна и модерна, за това този проект аз го наричам “нов живот за старите жилища”, каза главният архитект на София Петър Диков.

 

Типовите проекти могат да се ползват при кандидатстване за обновяване на жилищата по схемата “Обновени домове”, която се финансира по оперативна програма “Регионално развитие”. По нея се поемат 75% от разходите за санирането на блока, а останалите 25% трябва да се осигурят от собствениците на жилищата.

 

До момента по програмата са кандидатствали 93 блока в София. Парите ще стигнат за около 40-50 сгради до края на 2015 г., когато изтича този програмен период. Това обаче не трябва да отчайва хората, защото за следващия програмен период 2014 – 2020 г. размерът на средствата са саниране се увеличават десетократно. Отделно кметът Йорданка Фандъкова заяви, че ще настоява за София да има заделени повече средства.

 

Проектите

 

Пет проектански екипа са разработили проектите за 79 типа секции за панелни блокове. Те имат всички части – архитектурна, вентилация и топлоснабдяване, ВиК, електро, асансьорна уредба.

 

Ако се изпълнят всички части, ефектът ще бъде намаление на сметките за топло от два до три пъти, заяви Петър Диков. По думите му подмяната на старите асансьорни уредби с нови и модерни ще свали между 8 и 10 пъти разходите за ток.

 

Проектът за най-старите панелни блокове, които са на 4 етажа и без асансьор, пък дава възможност за тяхното надстрояване с два етажа и изграждането на асансьор. За сметка на новопостроените два етажа, които се продадат на нови собственици, санирането на блока може да излезе и без пари на настоящите наематели.

 

Според Диков не е задължително да се изпълнят всички части на проекта, но задължително трябва да се направи смяна на дограмата, да се постави външна изолация, както и да се подмени отоплителната система.

 

Без топлинни счетоводители!?

 

Възможността да се мине на индивидуален договор с “Топлофикация” е най-голямото предимство на новите типови договори. Причината е, че те дават възможност за промяна на вертикалните с хоризонтални щрангове. Тези, които пък не искат да са вързани с “Топлофикация”, ще имат възможност да се “разведат” завинаги, защото при санирането им ще се премахнат вертикалните щрангове и няма да им се прави хоризонтална разведка.

 

По този начин ще отпаднат и топлинните счетоводители, защото ще има само един топломер на входа на жилището, който ще предава в реално време данните в “Топлофикация”, каза главният архитект Петър Диков.

 

Средно на семейство промяната на типа топлопреносна мрежа, заедно с радиаторите и топломера, в жилището ще струва около 1400 – 1500 лв., показват предварителните разчети.

 

Има идея “Топлофикация” и ЧЕЗ за тяхна сметка да поемат подмяната съответно на топлопреносната мрежа и електроинсталацията на блока. Засега обаче двамата монополисти не дават индикации, че са склонни да финансират това начинание.

 

Какво трябва да направите

 

Типовите проекти ще са на разположение във всяка една от 24-те районни администрации. Ще бъдат качени и на сайта на Столична община и направление “Архитектура и градоустройство”.

 

За да се възползват кандидатите, трябва да знаят какъв тип номенклатура са жилището и блокът им. Тази информация може да се намери в отдел “Архитектура и градоустройство“ в районната общинска администрация.

 

Освен това ще трябва да се направи конструктивно обследване на блока. Резултатите от него, както и направените преустройства ще бъдат отразени в типовите проекти, обясни процедурата Петър Диков.

 

За да се ползва помощта на програмата “Обновени домове”, трябва да се подаде заявление за кандидатстване пред проектния мениджър на София.

Споделяне

Още по темата

Още от България