Франция очаква Букурещ и София да си поемат отговорността за ромите

Франция очаква Букурещ и София да си поемат отговорността за ромите

Букурещ и София трябва да поемат отговорност за ромите, които са техни граждани, заяви френският държавен секретар за европейските въпроси Пиер Льолуш, цитиран от Франс прес.

"Ние разчитаме на Румъния и България да поемат отговорност за собствените си граждани, тъй като преди свободата на движение в страните от Европейския съюз, всяка страна членка има задължение да осигури закрилата и интегрирането на собствените си граждани", заяви Льолуш.

Той каза още пред в. "Фигаро", че е бил изненадан, след като е прочел някои коментари на румънски и български представители, които обвиняват Франция, че депортира ромите.

"Всъщност ние прилагаме европейското право, предприемайки доброволни връщания, придружени с финансова помощ, която е за сметка на френския данъкоплатец", добави Льолуш.

Според него би било любопитно тълкуване на текста на договорите на ЕС, "ако смятаме, че някои страни могат да предложат на ромските си граждани единствената перспектива да емигрират в най-богатите европейски страни, които "ипсо факто" трябва да ги интегрират".

"Очакваме от Европейската комисия да бъде достатъчно бдителна за прилагането на другите права на ромите - за образование, работа и здравеопазване, предвидени от договорите и настояваме една значителна част от европейските помощи (20 милиарда евро за Румъния от 2007 г. до 2013 г.) да бъдат предназначени директно за тях," каза още Льолуш по повод ограниченията на свободата на движение.

Бившият премиер на Франция Доминик дьо Вилпен се присъедини от своя страна осъди политиката на репатриране на роми, наричайки я "възмутителна, неефикасна и опасна". Франс прес коментира, че Дьо Вилпен се очертава като радикален противник на президента Никола Саркози преди президентските избори през 2012 г.

Тази политика бе разкритикувана и от друг бивш премиер - Жан-Пиер Рафарен, припомня БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?