Франция потвърди за оръжейни сделки с Либия

Франция потвърди за оръжейни сделки с Либия

Либия подписа договор с Франция за закупуване на противотанкови ракети и радиокомуникационно оборудване на стойност 296 млн. евро (405 млн. щ.д.), съобщиха либийски представители. Оръжейната сделка е първата, която Либия сключва със западна страна след вдигането на ембаргото срещу страната през 2004 г. Франция потвърди, че е сключен договор за продажба на противотанкови ракети Милан.

Франция обаче отрича твърденията, че оръжейните договорености са част от сделката за освобождаването на шестимата български медици, осъдени за СПИН епидемията в Либия.

В петък Европейският авиационен и отбранителен консорциум (ЕАДС) призна официално, че е финализиран договор за закупуване от Либия на противотанкови ракети Милан. Стойността на сделката е 168 млн. евро. Това е станало след лед 18-месечни преговори. Предстои договорът да бъде подписан от либийска страна.

Договорът за покупка на радиосистеми Тетра на стойност 128 млн. евро е на път да бъде финализиран след неколкомесечни преговори, но до момента няма нищо подписано, според съобщението на консорциума.

По-рано в петък френският министър на отбраната Ерве Морен призна, че Либия е подписала писма за намерения да купи от ЕАДС противотанкови ракети и радиосистеми, предаде БТА.

На въпрос на радио Ер Те Ел дали са подписани договори за покупка на тези системи, Морен отвърна: "Не са подписани официално. Има писмо за намерение, в което Либия казва, че иска да купи ракети Милан. Междуправителствена комисия вече постигна споразумение по него през февруари 2007 г., отбеляза той и допълни, че има и писмо за намерение за купуване на радиосистеми.

Министърът на отбраната заяви това, след като президентът Никола Саркози отричаше през последните дни Франция да е дала нещо в замяна за освобождаването на българските медици.

Говорителят на френското президенство Давид Мартинон обаче заяви, че посещението на Саркози в Либия на 25 юли - ден след освобождаването на българските медици, може да е помогнало за сключване на оръжейна сделка.

Пръв за тези либийски покупки на оръжие съобщи най-големият син на либийския държавен ръководител Муамар Кадафи Сейф ал Ислам в интервю за в. “Монд” в сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?