В търсене на решение на проблемите си с ромите от Румъния и България

Франция се кани да отмени трудовите ограничения за българи и румънци

Премиерът Жан-Марк Еро

В търсене на решение за проблемите си с пребиваващите в страната роми от Румъния и България Франция се готви да премахне ограниченията до трудовия си пазар за всички румънски и български граждани. До такова решение е възможно да се стигне още в сряда, когато предстоят спешни разговори, в които ще участват министри и граждански сдружения. В тяхното навечерие самият френски министър-председател се изказа открито в подкрепа на идеята за премахване на трудовите ограничения за българи и французи.

Вълна от експулсирания и разтуряне на импровизирани ромски лагери в последните седмици породи обвинения, че президентът Франсоа Оланд следва примера на Никола Саркози в преследване на това етническо малцинство. Правителството на Саркози бе обвинено в дискриминация при експулсирането на роми обратно в България и Румъния.

Критици намекнаха за неприятните спомени от депортиранията по време на Втората световна война. Мнозина от ромите просто се завърнаха във Франция, но тъй като предишните им лагери бяха разрушени, те заживяха в още по-голяма бедност и по-тежки условия, в обстановка на страх и сплашване, отбелязва в сряда британският вестник "Гардиън".

Вестникът припомня обещанието на Оланд, направено по време на предизборната му кампания, че всякакво разтуряне на лагери ще бъде съчетано с "алтернативни решения". Това обаче не стана при последните експулсирания. Кадрите на разрушените лагери и сравненията с твърдата ръка на Саркози срещу ромите са пи ар катастрофа за Оланд, пише "Гардиън".

Неотдавнашно допитване сочи, че 80 процента от французите одобряват разтурянето на незаконните лагери, но 73 процента смятат, че това не е ефикасна мярка, тъй като просто измества проблема на друго място.

Сдруженията, които днес ще бъдат приети от премиера Жан-Марк Еро, ще поискат живеещите във Франция между 15 000 и 20 000 роми да могат по-лесно да работят в страната, децата им да могат да ходят на училище и никой лагер да не бъде разтурян без обещаните от Франсоа Оланд "алтернативни решения", съобщава в сайта си радио "Франс енфо".

След това премиерът ще председателства междуведомствена среща, сред чиито участници ще са вътрешният министър Манюел Валс и министърката на жилищното строителство Сесил Дюфло. Сред обсъдените варианти ще бъде отпадането на ограниченията пред достъпа на българите и румънците до френския пазар на труда.

Подобно на осем други европейски страни, Франция ограничава правото на българските и румънските граждани да работят на нейна територия и изисква от тях разрешително за работа. Тя е създала опростена процедура за 150 професии, при които се издава разрешително за работа независимо от ситуацията на трудовия пазар, отбелязва "Франс енфо".

Самият премиер Жан-Марк Еро се обяви в подкрепа на идеята за "промяна" във временните мерки, ограничаващи достъпа на гражданите от Румъния и България, откъдето пристигат по-голямата част от живеещите във Франция роми, до пазара на труда, предаде АФП в сряда.

"Аз съм за промяна” на тези мерки, които третират българите и румънците като граждани на страни извън ЕС, въпреки че двете държави са членове на Съюза, заяви Еро в телевизионно интервю тази сутрин.

"Трябва да погледнем обективно на ситуацията и да признаем, че във Франция са се появили гета”, посочи премиерът, като определи този факт като "недопустим".

"Съдебните решения трябва да се прилагат. Моят дълг обаче е да намеря ясни, твърди и хуманни решения", подчерта Еро.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа