Гърневски: Предсрочни избори са "предателство към народа"

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. Сн. БГНЕС

"Предателство към самия народ е да искаш избори в този момент, когато трябва да се избистрят мерките, да се обсъдят, всички заедно - управляващи, опозиция и президент да седнат и да обсъдят как ще стигнем до март месец".

Това каза депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски на фона на продължаващите протести срещу корупцията, правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Според него полицията се държи "много добре с протестиращите", а на демонстрациите има три групи хора:

"Едната група са обикновените превратаджии, които искат да свалят това правителство, начело с президента Радев, който наруши Конституцията многократно вече. Втората група са маргинални партийки, които са подпомагани от една група, наречена "ултраси" - които се опитват да окървавят по някакъв начин протестите. Третата група са интелигентни млади хора, които искат някаква промяна, но не са я формулирали каква е".

По думите му третата група трябвало "да намери сили и да бъде разграничена от останалите, да излъчи свое представителство, да седне да обсъди какво точно искат да се промени в България". Гърневски, както и много други от управляващото мнозинство, твърди, че протестиращите нямат ясни искания, въпреки че те са категорични в настояването си за оставки на правителството и на главния прокурор. 

"Защо не да седнат с управляващите, за да чуят и другата страна. И да си създадат собствен политически проект, няма лошо с тази енергия, да се явят нови хора, да отидат на избори", каза още той.

Депутатът от ГЕРБ твърди, че демокрацията не става с куршуми, счупени бутилки и хвърляне на тонове боклуци пред сградата на Министерския съвет. "Демокрацията става с бюлетините на надеждата в съответната урна на изборите", добави той.

Гърневски се оказа учуден от това, че хората искат оставката на главния прокурор:

"Защо, след като 30 години никой не посмя да пипне "недосегаемите" олигарси, които станаха олигарси по време на прехода, когато и Бойко Борисов го няма, и ГЕРБ го няма. Всички до един номенклатура на бившата БКП на Държавна сигурност. И когато започнаха да търсят какво са смъкнали, образно казано, от кожата на народа през този преход, и се намери един главен прокурор, който каза, че няма за никой милост, прибра в арестите трима крупни олигарси".

Той не пропусна да атакува президента Румен Радев. "Самият президент да застане начело на тази битка срещу демокрацията и срещу правораздаването. Да застанеш на страната на беглеца с 19 повдигнати обвинения срещу онези, които са повдигнали обвинението, това е престъпление срещу правовата държава, към която се стреми България", каза Гърневски.

Според него коалицията има волята да завърши своята програма за управление в този мандат. "Голяма част от нея е изпълнена, ако прочетем някои икономически показатели - брутен вътрешен продукт, доходите, социалните разходи, всичко това е нараснало с 3 пъти повече от времето на управлението на Орешарски. Стабилен фискален резерв, намаляване на външния дълг, това пък стана причина да ни приемат в чакалнята на еврозоната, в Банковия съюз. Това са все положителни неща", добави той. 

Редовните парламентарни избори са през пролетта на 2021 г. Основният мотив на управляващите срещу предрочни избори е да се избегне служебен кабинет на президента Румен Радев. Миналата седмица премиерът смени четирима министри и размести един в опит да демонстрира чуваемост към недоволството на протестиращите, които обаче остават непреклонни в исканията си за оставки на кабинета и главния прокурор.

Тома Биков: Трудно ще се състави кабинет след избори

Обществото ни е разделено дотолкова, че ще бъде много трудно, който и да спечели изборите, да състави правителство. Нито ГЕРБ, нито БСП ще има мнозинство в парламента и заради липсата на диалог ще бъде трудно да се състави кабинет след изборите, когато и да са те, прогнозира депутатът от ГЕРБ Тома Биков пред Нова тв. Според него предсрочни избори не са добро решение, тъй като предстои тежка криза.

Биков напомни, че още днес кабинетът ще обяви икономически и социални мерки в помощ на хората.

По повод протестите Биков осъди остро вербалното насилие от протестиращи към председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова след участието ѝ в "Панорама" на БНТ в петък.

Той подчерта, че осъжда със същата мярка отношението към председателката на БСП Корнелия Нинова същата вечер, след същото предаване. "Недоволството и политическите пристрастия трябва да имат някакви нравствени граници, никой не трябва да се отнася така към жени", каза Биков. 

Румяна Коларова: Не протестите, а ДПС свали правителството на Орешарски

Не бива да се забравя, че правителството на Орешарски не падна заради протестите, а заради това, че ДПС оттегли подкрепата си от него, коментира политологът Румяна Коларова в понеделник пред бТВ.

Освен това според нея енергията на сегашния протест започва видимо да спада. Коларова сравни рейтингите на кабинета на ГЕРБ и Бойко Борисов с тези на ХДС и на Меркел – когато преди време рейтингът на ХДС падна до санитарния минимум, Меркел заявила, че това ще е последният ѝ мандат. И сега Меркел има рейтинг висок отколкото винаги. А Борисов също заяви наскоро, че това е последният му мандат.

Страхът на ГЕРБ е от търсене на наказателна отговорност

Политологът Милен Любенов заяви в студиото, че случващото се сега е тежък репутационен проблем: "Виждаме едни объркани обяснения, една непоследователност и тази власт генерира този тежък репутационен проблем и това се отразява на стабилността. Не служебното правителство притеснява ГЕРБ, а това, че падането им от власт ще доведе до наказателна отговорност срещу тях".

Споделяне

Още по темата

Още от България