Гърция - тема на телевизионния диспут Меркел-Щайнбрюк в неделя

Ангела Меркел по време на предизборна среща

Кризата в еврозоната и проблемът с Гърция ще бъдат в центъра на единствения телевизионен диспут между Меркел и Щайнбрюк в неделя, пише гръцкият в. "Етнос" , като се позовава на германски представители.

Говорител на Меркел казал, че канцлерът е готова да пребори - при това с голямо удоволствие - своя противник Пеер Щайнбрюк на диспута в неделя и че щяла да му обясни всички въпроси, свързани с кризата в еврозоната.

Лидерът на социалдемократите обаче обвинил Меркел, че се опитва да скрие от германските избиратели истинската цена от кризата, като акцентирал върху проблема с Гърция.

Предшественикът на Меркел Герхард Шрьодер пък я обвинил, че лъжела за това, което ставало с Гърция.

В. "Етнос" цитира и германското сп. "Шпигел", което пък атакувало Гърция и нейните политици за това, че не били в състояние да приложат реормите и че те правели това под натиск от "тройката" кредитори /ЕС, ЕЦБ и МВФ/. Изданието упреквало и премиера Самарас за водената от него политика.

Този натиск става само, когато даваме на гърците помощи парче по парче, защо тогава гръцките политици да налагат бюджетна дисциплина или да прилагат реформи, след като знаят, че могат да разчитат на безкрайно кредитиране отвън. Заплахата от спиране на плащанията е единственото оръжие на "тройката", когато тя посещава Атина.

Страни като Германия, Финландия и Холандия са принудени да рискуват милиарди за гърците, португалците и ирландците, без обаче да има силна политика в еврозоната и ЕС. Изплащането на траншове на Гърция под "заплахата" на реформите, води само до съвсем малка промяна на една политическа система, за която дори и повечето гърци вярват, че е рухнала, отбелязва "Шпигел".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани