Гърция официално е във фалит

Ципрас поиска намаляване на дълга с 30% и 20-годишен гратисен период

Гърция официално е във фалит

Гърция официално е във фалит, обяви Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) в петък.

ЕФФС няма незабавно да си иска парите, отпуснати на Гърция, въпреки че страната отказа да плати в срок дължими суми на Международния валутен фонд, заяви председателят на ЕФФС Клаус Реглинг. В същото време ЕФФС че не се освобождава от правото си на допълнителни действия.

Така официалното обявяването на Атина в дефолт засега няма незабавни последствия.

"Фактът, че има дефолт е основание за дълбоко безпокойство", каза ръководителят на ЕФФС.

"Това нарушава ангажимента, поет от Гърция да изпълнява финансовите си задължения към всички свои кредитори и отваря вратата за тежки последици за гръцката икономика и гръцкия народ", допълни Реглинг.

ЕФФС, чиято централа се намира в Люксембург, на теория може да си поиска 130.9 милиарда евро, които е отпуснал на Гърция, заяви говорител, цитиран от ДПА.

Европейският фонд за финансова стабилност е създаден, за да помага на държави от еврозоната, изпаднали във финансови затруднения по време на европейската дългова криза.

Ципрас поиска намаляване на дълга с 30% и 20-годишен гратисен период

В същото време гръцкият премиер Алексис Ципрас се възползва от публикувания преди ден доклад на МВФ, който прогнозира, че ще бъде необходимо отписване на част от огромния гръцки дълг, тъй като страната няма да бъде в състояние да го обслужва поради по-нататъшното отслабване на структурните реформи и спад на първичния бюджетен дефицит.

Ципрас поиска намаляване на дълга с 30% и 20-годишен гратисен период, за да бъде осигурено изплащането му. В обръщение по телевизията в петък той изрази съжаление, че тази позиция на МВФ "не бе представена от кредиторите на Гърция по време на петте месеца преговори" за продължаване на финансовата помощ.

МВФ обаче заяви в четвъртък, че анализът е бил представен както на Европейската комисия, така и на Гърция.

Ципрас повтори призива към гърците да гласуват с "Не" на предложените от кредиторите реформи и да кажат "Не" на "изнудването и ултиматумите".

МВФ: Управлението на СИРИЗА е влошило ситуацията

В доклада на МВФ се казва, че Гърция ще се нуждае от над 60 млрд. евро финансова помощ през следващите три години и я очакват десетилетия на нарастващ дълг, което я прави уязвима за бъдещи кризи. Поради това ЕС трябва да се съгласи да облекчи дълговото бреме, като отложи падежите по своите кредити от 20 на 40 години.

МВФ обаче обвинява сегашното управление на СИРИЗА за влошаването на ситуацията. Преди радикалната левица да дойде на власт на през януари, гръцката икономика се бе върнала към растеж и започна устойчиво управление на дълга. Правителството на Ципрас обаче се обяви против икономиите, спря реформата и приватизацията и започна преговори за предоговаряне на условията по спасителната програма, което влоши ситуацията, посочва МВФ.

Германия изключи преструктуриране на дълга

Германия изключи преструктуриране на гръцкия дълг, въпреки че Международният валутен фонд призова за облекчение на задълженията на Атина.

"По никакъв начин не може да се стигне до заключение (от доклада на МВФ), че е необходимо преструктуриране на дълга" на Гърция, заяви в петък Мартин Йегер, говорителят на финансовия министър Волфганг Шойбле.

Йегер допълни, че правителството в Атина е утежнило много положението в Гърция с лошото си управление, откакто бе избрано през януари. Йегер каза освен това, че не бива да се очаква бързо оформяне на пакет от помощи за Гърция, тъй като това "не е лесна процедура".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес