Гръцките хотели губят дневно 50 хиляди резервации от чужбина

Гръцките хотели губят дневно 50 хиляди резервации от чужбина

Гръцките хотели и туристически компании губят дневно до 50 хиляди резервации от чужбина, съобщава гръцкият в. "Прото тема", позовавайки се на президента на Асоциацията на гръцките туристически агенции СЕТЕ Андреас Андреадис.

Той казва, че главна причина за това е неопределеното положение с разплащанията в страната, след като в понеделник банките бяха затворени до референдума на 5 юли и бяха наложени лимити за теглене на пари от банкомат и забрана за превод на парични средства в чужбина.

Той посочва, че ситуацията става още по-драматична, тъй като така наречените резервации "в последния момент", които се правят няколко дни преди пътуването, съставляват до 20 процента от общия брой на резервациите през тази година.

По оценка на СЕТЕ най-големите проблеми на туристическия пазар сега са свързани с недостига на налични средства за покупка на хранителните продукти и другите стоки, необходими за ресторанти и хотели, тъй като част от доставчиците държат на кеш плащанията.

Проблем е и забраната за преводи в чужбина, която води до опасност от недостиг на някои стоки от първа необходимост. Андреадис предупреди, че запасите от хранителни продукти и напитки в хотелиерския сектор ще стигнат най-късно до средата на следващата седмица.

Представители на туристическия бизнес обаче дават противоречиви сведения за отмяната на резервации както от чужденци, така и от гърци. Асоциацията на собственици на хотели на йонийския остров Лефкада твърди, че 90 процента от всички отказани резервации са направени от гърци, но откази от чуждестранни гости "на практика няма".

Това потвърждава и асоциацията на хотелите на намиращия се малко по- на юг остров Кефалония, според която в момента на острова няма нито една отменена резервация от чужденци.

Същевременно асоциацията на хотелите на трети йонийски остров - остров Корфу - заявява, че резервациите от чужденци "фактически са замразени".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?