Гърция отново ще блокира пътя на Македония към ЕС

Словашкият министър на външните работи и бивш международен пратеник на Балканите Мирослав Лайчак очаква на следващата среща на високо равнище на Европейския съюз Македония отново да бъде блокирана от страна на Гърция заради спора с името, независимо от получената за пети път препоръка за започване на преговори, съобщи МИА.

Европейският съвет най-вероятно отново няма да даде дата за преговори на Македония, заяви Лайчак.

По думите му обаче съюзът трябва да реши какво ще прави с Македония, тъй като и след пет препоръки от Европейската комисия, Европейският съвет не може да вземе решение за започване на преговори.

Македония е блокирана от 2005 г. и това не е добре, тъй като ако не е заета с позитивен дневен ред, тя ще бъде заета с по-друг дневен ред. Необходима е промяна в реториката, заяви Лайчак, който говори на конференция в Атлантическия съвет във Вашингтон.

Словашкият министър повтори, че Македония е първата страна от Западните Балкани, която е започнала  интеграцията и е добър пример за междуетническо  сътрудничество в региона. Според него ЕС е заинтересован да види всички страни в региона като членки на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани