ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха последното заседание за Росенец

Бургаски съветник твърди, че е плашен с прокуратурата заради "Росенец"

ГЕРБ, БСП и ДПС провалиха последното заседание за Росенец

Заради липса на кворум беше провалено последното заседание на временната парламентарна комисия за Росенец. То беше бойкотирано от депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС.

В обявения начален час в залата бяха само 6-има от общо 12 членове на комисията, което не позволи заседанието да започне. Председателят на комисията Калоян Янков изчака 15 минути, за да види дали ще се появи някой от представителите на ГЕРБ, БСП и ДПС, но това не стана.

Така, заради липсата на кворум той обяви, че заседанието няма да се проведе. Не за първи път ГЕРБ, БСП и ДПС провалят в тандем знаково заседание на парламентарна комисия. В началото на септември по същия начин бойкотираха заседанието на парламентарната правна комисия, на което трябваше да се разгледа предложението на "Демократична България" за закриване на специализираните съд и прокуратура. 

Не е ясно дали сегашното проваляне на кворума не е "генерална репетиция" за предстоящото в сряда последно пленарно заседание на 46-ото Народно събрание, на което депутатите трябва окончателно да решат дали да отнемат Бюрото за защита от главния прокурор Иван Гешев.  

На проваленото заседание на комисията за Росенец трябваше да бъде изслушан почетният председател на ДПС Хамед Доган, който също не се появи в залата. Беше планирано и изслушване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Пред депутатите трябваше да свидетелства и бургаският общински съветник Константин Бачийски.

"Само папата не ми звъня да се откажа от жалбата си", разказа пред Mediapool Бачийски. Именно той подаде жалба до тогавашния областен управител на Бургас Вълчо Чолаков срещу решението на общинския съвет от април миналата година за пътя към морския сарай на Доган. Тогава общинарите решиха пътят към сарая да се деактува и да се даде на фирмите, които притежават сарая в парк "Росенец".

Бачийски е един от двамата общински съветници, които гласуват през април срещу това решение. Пред Mediapool той разказва, че още същия ден е подал жалба пред Чолаков, видял се е с него и му е обяснил какво точно е решил Бургаският общински съвет.

"Няколко часа след входирането на жалбата няколко души поискаха среща с мен и ми казаха да си оттегля жалбата. Аз отказах", разказва Бачийски, който в края на миналата седмица говори по темата и в предаването "ЕвроДикоф".

Пред Mediapool Бачийски разказва за натиска, на който е бил подложен заради съпротивата си да приеме решението за "Росенец"

"Един от тези хора, които се срещнаха с мен, е сравнително известен в региона. Той ми каза: Нали знаеш, че държавата е тяхна, те държат съда и прокуратурата. Аз му отговорих: Какво тогава се притесняват от моите жалби, след като държат съда и прокуратурата?", разказва Бачийски и допълва, че е склонен да говори с имена пред парламентарната комисия.

"Един ден дойде един наглец при мен и ми казва: Ти кво искаш сега? Да те арестуват ли? Аз му викам: Ама за какво? Е, ти нали знаеш, че прокуратурата има богата фантазия.... Тогава разбрах, че трябва да го разшумя този случай, за да не предприемат нещо такова срещу мен", казва Бачийски.

Бургаският общинар казва, че в началото повечето медии не са искали да отразят неговите разкрития за "Росенец"

Бачийски разказва и за любопитен случай при една своя проверка в архива на общината. След това служители на общинската администрация са вадили от паметта на копирната машина това, което той е копирал в архива.

Общинският съвет напомня, че в началото представителят на "Демократична България" в общинския съвет Димитър Найденов е гласува в полза на деактуването на общинския път. Той се е мотивирал с нуждата да се изгради инфраструктура за намиращото се наблизо рибарско пристанище. След това Найденов призна, че е допуснал грешка, защото е бил подведен.

В началото на юли съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов дебаркива с гумена лодка на плажа край сарай на Доган. Така той провокира началото на мащабните граждански протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Общинският съветник Димитър Найденов също участва в акцията.

"Ползата от тяхното дебаркиране бе, че спряха да ме натискат", казва Бачийски, който бе избран за общинар от партия Средна европейска класа. Той казва, че борбата за "Росенец" изисква последователни действия и допълва, че само той ходи да наблюдава как се движат съдебните дела по казуса.

Споделяне

Още по темата

Още от България