ГЕРБ и БСП с по шестима евродепутати, според прогноза на ЕП

ДПС с двама представители, "Патриотите", ДаБГ и "Воля" по един

ГЕРБ и БСП с по шестима евродепутати, според прогноза на ЕП

В следващия Европейски парламент България ще излъчи по шестима представители от ГЕРБ и БСП, двама от ДПС и по един от "Обединени патриоти", "Да, България" и "Воля". Това сочат новите прогнози, представени в петък от ЕП и основани на достъпни данни от извършени проучвания на общественото мнение, предаде БТА.

Това са вторите прогнози, основани на национални допитвания за състава на следващия ЕП. Данните са от края на февруари. Предвижда се ЕП да представя обновени прогнози на всеки две седмици до края на април и всяка седмица през май до вечерта на изборите.

Представянето на първоначалните резултати от изборите ще започне от 26 май. ЕП уточнява, че прогнозите за разпределението на местата в новия мандат се основават на допитвания от "надеждни източници". 

Според подробната разбивка на най-новите данни от ГЕРБ биха получили 35.7 на сто от гласовете, БСП – 35.1 на сто, ДПС - 10.7 на сто, "Обединени патриоти" – 5.4 на сто, "Да, България" – 2.4 на сто, "Воля" и "Реформаторски блок" - по 2.2 на сто, АБВ – 1.4 на сто, други – 4.9 на сто.

На основата на тези данни се прави прогнозата, че България би имала осем представители в групата на Европейската народна партия, шестима в групата "Социалисти и демократи", двама при АЛДЕ и един, който засега не би принадлежал към установена политическа група. 

Както става ясно, прогнозните данни на ЕП не отчитат обстоятелството, че коалицията "Обединени патриоти" най-вероятно няма да се яви заедно на евроизборите, след като ВМРО вече взе решение за самостоятелно участие. Не е ясно в каква конфигурация ще участват НФСБ и "Атака" и какъв би бил резултатът им.

Освен това "Да, България" ще се яви на изборите в коалиция "Демократична България", включваща ДСБ и "Зелените", а нищо чудно към нея да се присъединят и други партии от бившия Реформаторски блок, който е отчетен като самостоятелен играч в прогнозата на ЕП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа