ГЕРБ измества НДСВ като партньор на БСП. Ще има ли стабилна десница?

Освен интригата, кой ще ни представлява в Европа, настоящите избори за евродепутати решават и три вътрешно политически въпроси. Като например, кой кой е в българската политика? Те ни предлагат три интересни битки за политическата система.

Корумпирана или нормална левица

Обществото ни трябва да даде оценката си за БСП! Дали това е същата онази партия от 90-те години, със същите лица и същите методи на източване на държавата. Или нещо все пак се е променило? Оценката за БСП е важна защото ни казва, дали хората са приели тезите, че БСП може да води центристка и дори либерална политика в икономиката или не са съгласни с тях. Още по-важният тест за социалистите е - кои са те, дали една белязаната от корупция партия, разделена от спорове между враждуващи номенклатурни родове? Или пък са партия, в която воюват вътрешни кланове водени от все същите лица като Румен Овчаров и Емилия Масларова. Или пък се привръщат в една почти европейска лява партия на усмихнатия Сергей Станишев.

Каквото и да кажат избирателите, другите български партии трябва да признаят един неприятен за тях факт. БСП има влияние в европейската левица (ПЕС). Това стана ясно след като ПЕС, по молба на БСП да направи един силно популистки ход, пряко насочен срещу интересите на хората в България. Да отложи гласуването в европарламента по доклада за премахване на минималните нива на акцизите върху производството на домашен алкохол. Въпреки яростната битка на г-жа Люлинг и депутата на СДС Мартин Димитров, левите в Европа, отложиха гласуване на въпроса за след изборите в България. Направиха го с процедурни трикове, като издебнаха ден, в който в пленарната зала на Европейския парламент имаше по-малко десни депутати. Това обаче не намалява влиянието на БСП сред левите в Европа.

Аз не крия десните си убеждения и за мен това повдига тревожния въпрос - "Еднакви ли са всички социалисти в Европа"? Отговорът "да" е лош за България, защото ни обрича на членство в един чиновнически и социалистически Европейски съюз. Още една причина да се опитваме да ограничаваме политическото влияние на левите в Европа.

НДСВ е големият губещ в центъра

Партията на г-н Сакскобургготски излъга два пъти и то на висок глас. И затова ще отстъпи мястото си на ГЕРБ в центриткото пространство. НДСВ излъга избирателите първо с "800-те дни", а след това с "Ние никога няма да подкрепим правителство на БСП". На тези избори НДСВ лъже трети път с расисткия лозунг "Европейското лице на България". Аз се чувствам едно от европейските лица на България, като всички други десни хора. И затова не искам НДСВ да краде лицата ни! Особено след като тяхното лице г-жа Кунева заложи много на брой мини в преговорния процес, едната от които - тази с ракията вече избухна.

Циничното отношение на НДСВ към политиката и пълното незачитане на избирателите закономерно ги води към политически залез в полза на ГЕРБ. Нещо повече. Лъжата на НДСВ роди ГЕРБ. Защото не можеш да се сещаш, че съществуват хора само по време на избори. От тук нататък НДСВ има само един шанс да се задържи като парламентарна партия. Да се установи като политически хибрид между леви и либерални идеи и като политическо пиколо на БСП. Жълтата партия сама си избра този път на развитие и той се затвърждава при всеки вот на недоверие, към кабинета, който дясната опозицията иска. НДСВ загуби битката за политическия център и съответно привилегията да бъде следващия партньор на БСП във властта. Малка утеха за НДСВ е, че на тяхно място сяда политик създаден от самите тях - Бойко Борисов.

Ще има ли дясна политика?

Това е най-трудният отговор. Искам честно да призная пред читателите на Медиапул, че аз съм пристрастен, когато отговарям на него. Моят отговор е, че от СДС зависи дали България ще има стабилна и перспективна десница. Такава, която е изградена върху общности. През последната година, синята партия показа, че може да прави автентична дясна политика и затова заслужава доверие! Но нека бъдем честни. СДС има да прави още стъпки, за да се утвърди като модерна дясна партия в България. Най-важната от тях е да събере подкрепата на тези българи, които се чувстват десни по идеи и по светоглед. Те далеч не са толкова много и техният вот не трябва да бъде разпиляван.

СДС успя да направи това поне по отношение на европейската тематика, като извади ясен и конкретен десен проект. Идеи като отворени трудови пазари за българите в цяла Европа, влизане в Шенген, децентрализация, либерализация на пазарите на услуги в ЕС, ниски данъци и правото на всяка национална държава сама да определя данъчното си бреме, са все десни и дори патриотични идеи. Заради тях очаквам една изненада. И тя е СДС да блокира политическия растеж на ГЕРБ и "Атака", ако не изцяло, то поне отчасти.

СДС спечели обаче с нещо друго. Успя да прави дясна политика, без да се конкурира или да се кара с другите по-малки десни партии. Не си спомням скоро от синята централа да са излезли обидни думи или агресия към останалите десни формации. Това според мен означава, че в СДС си дават сметка, че бъдещето на десницата минава само през добри отношения, такива в които няма конфронтация. След години на регрес и състояние на объркани действия СДС фокусира политическите си действия там където трябва - срещу БСП и политическите им приятели.

Това дава силен шанс да българската десница да управлява отново България. След зимата на 1996 г. на БСП и трябваха осем години, за да влезе в правителство. Няма причина десните българи да чакат по-дълго. Целта през 2009 г. да има дясно правителство е достойна и реалистична! Имам предвид дясно правителство, а не дясноцентристко, в което квазицентристки формации пазят влиянието на БСП в управлението на България!

Споделяне
Избори за Европарламент 2007

Още от Избори за Европарламент 2007

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?