ГЕРБ не издигнала конкурент на Гешев, "за да няма въпроси"

БСП: Борисов е тежко зависим; ДПС: Независимата съдебна система избира

Сн. БГНЕС, архив

Правителството не е задължено да издига кандидат за главен прокурор и е решило да не го прави, "защото щели да възникнат много въпроси", коментира депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

Основният мотив на президента Румен Радев да откаже да подпише указа за назначаването на избрания от ВСС за нов главен прокурор Иван Гешев бе именно липсата на конкуренция в процедурата.

Ципов обясни, че правителството не е номинирало свой кандидат за главен прокурор, защото, "ако са били упражнили това правомощие, са щели да възникнат много въпроси".

"Такова е било мнението и на правосъдния министър, и на премиера. Това е законова възможност, не е задължение на правителството", добави той.

Ципов коментира, че решението на държавния глава е негово конституционно правомощие.

"Оттук нататък процедурата трябва да продължи, всичко е в ръцете на ВСС и трябва да изчакаме какво ще бъде решението му", добави той. От ГЕРБ за пореден път казаха, че процедурата, по която се избира главен прокурор, не е била предложена от тях.

"И именно тези, които протестират срещу избора на новия главен прокурор, бяха в основата на тези предложения - визирам представители на "Демократична България", добави Ципов.

Вътрешният министър Младен Маринов отказа да коментира решението на президента Радев да върне предложението за назначаване на Гешев за главен прокурор. За сметка на това той определи като "съвсем нормално" структури на МВР да подкрепят Гешев.

"Те работят ежедневно с прокуратурата и с г-н Гешев. Кой, ако не те, могат да дадат оценка за неговите професионални качества? И предполагам, че от това е продиктувана и подкрепата им за него. Аз съм работил добре с Иван Гешев и знам, че е човек, който притежава всички необходими качества", каза Маринов.

БСП: Борисов е зависим

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че не вижда политически мотиви в решението на Радев, а изпълнение на дадената му конституционна възможност.

Нинова напомни, че още през юли позицията на БСП, изразена от трибуната на парламента е била, че състезание само с един участник, не е истинско състезание.

"Единственият човек, който можеше да го осигури е премиерът Борисов", каза тя.

Тогава от левицата са се надявали той да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура.

"Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост, за нас той е участник в договорката за издигане на един-единствен кандидат", обясни лидерът на социалистите.

"Уважаваме решението на президента, законът не ни дава право на нас нито да предлагаме, нито да влияем на този процес", каза Нинова.

Тя призова лидерите на останалите политически сили да не упражняват партиен натиск върху членовете на ВСС.

ДПС: Независимата съдебна система избира главен прокурор

От ДПС коментираха, че политици, народни представители, партии не трябва да коментират това производство, защото са извън цялата процедура.

"Независимата съдебна система си избира главен прокурор, президентът подписва или не указ, къде е ролята на народните представители в цялата тази процедура, за да коментираме", заяви Хамид Хамид.

Той каза, че всеки коментар от всеки политик, докато не е завършила процедурата, е начин на влияние.

ВМРО: Да не се драматизира излишно

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че решението на президента кореспондира с правомощията му.

"Един от аргументите за обществено несъгласие коментира - както имаше несъгласие, така има и съгласие. Не мисля, че трябва да се драматизира излишно, така е решил президентът", посочи Каракачанов.

Той предполага, че ако не се появи друга кандидатура, ВСС ще препотвърди своето решение за Иван Гешев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?