ГЕРБ питат къде са планираните приходи от справяне с контрабандата

Станишев: Запълваме дупки на "слънчицето" на Бойко Борисов

Корнелия Нинова, Йордан Цонев и Алиосман Имамов. Сн. БГНЕС

Оставете ни или ни помогнете да направим актуализация на бюджета, защото това е важно за страната ни. С тези думи председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев (ДПС) се обърна към депутатите от ГЕРБ, които изпълниха обещанието на лидера им Бойко Борисов и се върнаха в НС заради ремонта на бюджета.

След като актуализацията бе одобрена от правителството на извънредно заседание в понеделник, във вторник проектът мина ударно на първо четене през съвместно заседание на три парламентарни комисии с цел да се изгласува в пленарна зала до края на месеца, преди едномесечната ваканция на НС.

Заседанието протече под непрекъснатото освиркване и скандирания "оставка" на няколко десетки протестиращи, струпали се около огражденията пред главния вход на парламента. Привечер броят на протестиращите значително нарасна и НС бе обсадено от всички страни.

На обсъждането присъстваха всички бивши министри от правителството на Борисов, които влязоха в 42-то Народно събрание - Томислав Дончев, Лиляна Павлова, Ивайло Московски, Тотю Младенов, Делян Добрев, бившите зам.-министри Веселин Вучков и Владислав Горанов, председателят на бюджетната комисия в предишния парламент Менда Стоянова, бившият шеф на НАП Красимир Стефанов.

Министърът на финансите Петър Чобанов представи познатите вече мотиви за исканата актуализация на бюджета, като се опита да опровергае разпространяваните в публичното пространство "неверни твърдения" защо се налага тя. Необходими са средства да се покрият неразплатени задължения към бизнеса, но това нямало да става към близки на сегашните управляващи фирми, защото задълженията са натрупани от предишното правителство, но не са платени и за тях не са предвидени средства.

Депутатите от ГЕРБ атакуваха плановете на кабинета "Орешарски" с напомнянето, че БСП са обещали да пълнят бюджета чрез спиране на контрабандата, но исканата сега актуализация показва, че не очакват такива приходи. Евгени Стоев попита "дали новата тройна коалиция не влиза в схемите на ДДС- измамите и контрабандата". Защо не са калкулирани приходите от тази контрабанда, за които толкова се приказваше от предишната опозиция, попита той. Думите му предизвикаха смях и подхвърляния, че БСП никога не са излизали от каналите за контрабанда.

Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-финансов министър Владислав Горанов напомни, че при приемането на сегашния бюджет в миналия парламент критиките на опозиционната тогава БСП бяха към приходна част на бюджета. "Именно тогава сегашният премиер Пламен Орешарски убеждаваше българските граждани, че БСП знае как да се справи със сивите сектори и контрабандата и да осигури 1.4 млрд. лева само от разбиване на контрабандни схеми”, посочи Горанов.

Бившият социален министър Тотю Младенов каза, че вижда необходимост единствено от актуализация на бюджета на министерството в посока повече средства за хората в неравностойно положение.

Йордан Цонев призова ГЕРБ да не пречат за ремонта на бюджета.

Той припомни, че от 1990 г. досега всяко правителство е извършвало бюджетни корекции и от това не са настъпвали драми. "През 2009 г. ние направихме тогава един предизборен бюджет. И вие го направихте. Какво лошо има да го кажем? Всички го правят от 90-та година”, заяви откровено Цонев.

Представители на бизнеса и синдикатите подкрепиха актуализацията, макар и под условия. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев посочи, че са похвални намеренията на правителството за разплащане навреме с бизнеса. Димитър Бранков от БСК заяви, че има основания да се промени бюджета, най-малкото, защото за първи път в страната има дефлация за едно полугодие, което изисква актуализацията да се свърже с реформи в ключови сектори.

Станишев: Запълваме дупки на "слънчицето" на Бойко Борисов

С актуализацията на бюджета правителството се опитва да запълва дупки на Симеон Дянков, на "слънчицето" на Бойко Борисов, коментира по-рано във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията, където министър Петър Чобанов е представил проекта.

"Този бюджет, който се актуализира, не е бюджетът на Коалиция за България, това е бюджетът на Симеон Дянков – в рамките на него е принудено да функционира и сегашното правителство, и актуализацията се дължи на грешки, направени при разчетите и заради ангажименти, поети от Борисов", каза Станишев.

По думите му сегашното правителство се стреми "да прекрати политиката на Симеон Дянков, която започна от 2009 г. и доведе до тотален срив на българската икономика, до фалити и до стотици хиляди нови безработни".

След това досущ с фразите на Бойко Борисов преди четири години, когато правителството му наследи правителството на тройната коалиция, Станишев се впусна да громи политиката на ГЕРБ.

"През 2009 година дефицитът достигна 4.3% от БВП и за първи път България влезе в процедура на свръхдефицит", припомни Станишев. "През следващите години бяхме свидетели на лошо бюджетно планиране – имаше актуализация на бюджета през 2010 г. заради лоша прогноза, нереализация на приходната част. Наред с това правителството на ГЕРБ водеше политика на фалшиви бюджетни финанси – на хартия България оставаше сред отличните на ЕС, но това се постигаше по изкуствен начин със счетоводни прикове", каза лидерът на БСП.

Станишев даде пример и с общото влошаване на фискалния резерв, който, по думите му, беше фактически изяден от 8.3 млрд. лева през април 2009 г. на 3.9 млрд. лева през февруари 2013 г. За същия период с близо 4 млрд. лева беше увеличен държавният дълг, каза той.

Лидерът на БСП защити и евентуалния заем от 1 млрд. лв. Той увери, че няма да има нетно изменение на общия дълг, защото част от него ще отиде за покриване на извънредния дълг, който беше отпуснат от ГЕРБ през февруари 800 млн. лева, а остатъкът ще бъде насочен към дълг, който България трябва да плати през първите три месеца на 2014 година. По същество така се гарантира и стабилността на фискалния резерв, обясни Сергей Станишев.

Той увери, че ще изискват от правителството увеличаване на приходите. Според него прогнозите на двете приходни агенции били за 1 млрд. по-малко събираемост до края на годината. С мерките, които са предприети, се цели тази прогноза да се намали наполовина. "С 500 млн. повече трябва да бъде събираемостта, отколкото планират двете приходни агенции, за да се намали тази дупка в бюджета от първата половина на годината", обясни лидерът на социалистите.

"От януари до май 2013 са одобрени разходи от 357 млн. лева непланирани, от които 209 млн. лева извънредни и непредвидени разходи, по които държавата е поела ангажимент и трябва да се платят. От тази разходна част, която се планира в актуализирания бюджет, около 160 млн. лева ще отидат за просрочени задължения към българския бизнес. 40 млн. лева са ориентирани към крайни социални нужди", допълни Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес