ГЕРБ плахо и с условности вижда Москва като заплаха, за БСП това е "груба грешка"

Цветанов с половин уста защити доклада за националната сигурност: Нещата се назовават с истинските им имена

Цветан Цветанов (на преден план) в пленарната зала на НС в сряда, сн. БГНЕС

Макар и с уговорки управляващата партия ГЕРБ подкрепи плахо доклада за националната сигурност през миналата година, в който Русия е посочена като една от основните заплахи за България.

 

"Това, което мога да заявя категорично е, че сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена", заяви заместник-председателят на партията Цветан Цветанов.

 

Докладът, в който за пръв път присъстват остри формулировки като тази, че ”действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна свободна и мирна Европа”, бе приет от правителството и вече е внесен в парламента, който също трябва да се произнесе по него.

 

Най-голямата опозиционна партия БСП традиционно заклейми доклада и го обяви за неадекватен и поредна грешка. В коалиционните партньори на ГЕРБ "Обединените патриоти" се стигна до очакван разнобой, след като от "Атака" в типичния си стил обявиха доклада за "натовски глупости".

 

В доклада са посочени като опасност и "опитите на чужди държави за формиране на обществено мнение, чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организаци", както и мигрантската криза и войната в Сирия.

 

Цветанов: Може би повече се вади като контекст от написаното

 

Цветанов заяви в сряда, че той все още не е прочел доклада в детайли, тъй като все още не е разглеждан в парламентарните комисии.

"Това, което мога да заявя категорично е, че сме удовлетворени от това, че се назовават нещата с истинските им имена. Може би повече се вади като контекст от написаното, отколкото цялото формулиране на всички тези текстове, за които ме питате да направя коментар", каза буквално Цветанов.

 

По думите му докладът "по никакъв начин не създават предпоставка за противопоставяне". 

 

Той коментира, че в доклада присъстват "анексирането на Крим, изострените отношения между ЕС, Русия, НАТО и за информационната война, която се води, а тя винаги е свързана и с предпоставките за много фалшиви новини". 

 

"От тази гледна точка мисля, че е по-скоро извадено от контекста на написаното и смятам, че когато вече бъде за обсъждане и гласуване в съответните комисии, тогава ще можем да говорим по-ясно, а и вие ще имате възможност да се запознаете по-добре“, добави Цветанов.

"Всички сме свидетели, че това, което се случи в изборите в САЩ, във Франция, разбира се, че не бяхме подминати и ние в България за всичко това, което се направи по време на президентската кампания. Знаете, че имаше много фалшиви новини, добре планирана кампания за дискредитирането на ЕС и едва ли не, че той е вреден за България и стратегическото партньорство със САЩ е вредно за ЕС. Това са теми, които са общоизвестни и не трябва да даваме чак толкова значение. Трябва да бъдем достатъчно информирани, за да можем да противодействаме на подобни странични влияния, които могат да дестабилизират сигурността в региона“, допълни той.

Депутатът Красимир Велчев/ГЕРБ/, който е съпредседател на парламентарната група за приятелство с Руската федерация, коментира от своя страна, че "подобни констатации може би ще изострят двустранните отношения, но, ако има точни факти, те биха помогнали да се коригират определени изказвания или действия на управляващите".

 

"Не знам за какво става дума и за какви заплахи, но, за да има такова изказване, явно нещо ги притеснява", посочи той.

 

Велчев подчерта, че управляващите правят разлика между политиците и обикновените руснаци.

"Политиците обикновено пречат на отношенията между обикновените хора", каза Велчев.

 

"Чудесен доклад, руснаците в Бяла не пият и не пушат"

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров от своя страна посочи, че докладът за състоянието на националната сигурност няма да навреди на отношенията между България и Русия.

 

"Чудесен доклад, който най-накрая посочи един от големите проблеми на България – хибридната война. Мисля, че много от опитите за спекулации, че правителството не води последователна политика в тази посока, се изпаряват. Т. нар. кебапчийски котараци от старата десница трябва да знаят, че само с приказки не става. Става с реална политика, спиране на руските проекти в България и провеждане на политика в областта на националната сигурност, която работи и неутрализира опитите за дестабилизиране на България, а такива определено има“, коментира Тодоров, цитиран от "Фокус".

 

Попитан дали заради този доклад няма да се обтегнат отношенията ни с Русия, той отговори отрицателно и даде за пример това, че с всяка година руските туристи у нас се увеличават с 15-20% .

 

"Това не е зле за България. Тези хора са платежоспособни. Нито един от тях в Бяла не видях да пуши или да пие концентрати. Безспорно службите работят. Има реални факти, които не можем да споменаваме. За мен докладът няма да навреди на отношенията“, каза още Антон Тодоров.

Разнобой в "Обединените патриоти"

 

Милен Михов от "Обединените патриоти" посочи, че докладът отразява вярно заплахите в региона и фактора "Русия" в тази посока.

"В него се посочват три важни факта - засиленото военно присъствие на Русия в Черноморския басейн и нарастване изключително на високо ниво на военните сили и въоръжение на Руската федерация в региона, които представляват нещо тревожно за националната ни сигурност".

На второ място правителството отбелязва изостряне на отношенията между Русия с НАТО и ЕС, а това налага също извода за повишена опасност за сигурността ни. Третата констатация в доклад са засилените опити на Русия да формира сфери на влияние, в т.ч и у нас, чрез различни икономически, политически и културни средства.

Не става въпрос за оценка на съвременните обстоятелства през призмата на русофилство и русофобство, а за оценка на реални военни, икономически и политически заплахи за националната сигурност, каза той.

 

Михов припомни, че правителството ясно е формулирало стъпките в програмата си за управление - засилване на отбранителната способност, увеличаване на бюджета за отбрана и боеспособност на БА и всички други елементи, които гарантират националната сигурност.

Колегата му от "Атака" Станислав Станилов, която е част от "Обединени патриоти", обаче определи констатациите в доклада за Русия като "натовски глупости".

БСП – както обикновено

Според Антон Кутев от БСП, който е съпредседател на групата за приятелство с Русия, "това е груба грешка, за съжаление не първата".

"Последните няколко правителства показват склонност към определено антируско настроение", смята Кутев.

Според него политиците трябва еднакво добре да говорят и руски, и английски.

Кутев посочи, че страната ни би могла да поддържа добри отношения с Москва и това не означава отказ от евроатлантическата посока.

менно това, че сме в НАТО и ЕС, означава, че можем да сме мостът на тези световни сили с Русия и трябва да бъдем, защото имаме обща история с Русия", каза Кутев.

Според депутата казаното в доклада няма да утежни отношенията между София и Москва, но за пореден път, ще покажем неадекватност.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от своя страна посочи, че "отношенията НАТО - Русия, ЕС - Русия няма как да не влияят и върху нас, само че докладът трябва да го гледаме в цялост".

Споделяне

Още по темата

Още от България