ГЕРБ прие половинчати промени за следенето на трафичните данни

ГЕРБ прие половинчати промени за следенето на трафичните данни

Вътрешната комисия в Народното събрание прие в сряда половинчати промени в скандалния Закон за електронните съобщения и не премахна противоконституционното право на МВР да следи трафични данни от Интернет и мобилните телефони за престъпления с предвиден затвор под 5 години. Напълно са удовлетворени исканията единствено на GSM операторитe и доставчиците на Интернет и срокът за предоставяне на данни бе увеличен от 2 часа на 3 дни.

Има значително намаляване на глобите за операторите, които не спазят изискванията на закона, но те остават значителни – от 10 000 до 100 000 лева. Досега се предвиждаше максимален размер на глобата от 300 000 лева. На този фон служител на МВР, който злоупотреби с информация, може да бъде глобен с до 5000 лева.

В закона остана правото на МВР да иска разпечатки при разследване на смърт по непредпазливост, закана за престъпление срещу личността на длъжностни лица, закана за убийство, полови престъпления, разпространение на порнографски материали, купуване на гласове, незаконно преминаване на границата, склоняване на разследващ към престъпление, компютърни престъпления, хазарт, пране на пари и издирвателна дейност.

Най-големият раздел престъпления, които отпаднаха, са тези срещу авторските права. Голяма част от останалите в обхвата на закона престъпления обаче предвиждат затвор до 2 години. Българската конституция позволява тайната на кореспонденцията да бъде разкривана само при разследване или предотвратяване на тежки престъпления (с полагаемо наказание над 5 години затвор, бел.ред.).

Последният вариант на закона, който се обсъжда вече трети месец, въвежда задължение за службите, които се ползват от тази информация, да внасят годишни отчетни доклади в Народното събрание.

Новост е даденото право информацията между службите и фирмите да се обменя по електронен път, но без да се въвежда интерфейс. Данните ще се съхраняват до една година, а при поискване от органите на реда, срокът се удължава с още 6 месеца. Неизползваната информация ще се унищожава в едномесечен срок.

Депутатите от ГЕРБ не се решиха да предоставят право на гражданите да сезират парламентарната комисия, която ще проверява МВР за използването на трафични данни.

Адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" разкритикува запазването в обхвата на проекта на редица престъпления, които не са "тежки". В същото време той коментира пред Mediapool, че има сериозна стъпка напред по отношение на мобилните оператори и доставчиците на Интернет. Кашъмов определи като добра идеята службите да се отчитат всяка година пред парламента.

Председателят на вътрешната комисия Анастас Анастасов отиде още по-далече и заяви, че приетият законопроект "няма почти нищо общо с първоначалния вариант".

Зам-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви, че институцията е доволна от промените. Той добави, че увеличеният срок за предоставяне на данните до 3 дни не ограничава действията на властите, което не обясни защо тогава се искаше достъп в срок до 2 часа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?