ГЕРБ са убедени, че 5200 приватизационни сделки могат да бъдат разследвани

ГЕРБ са убедени, че 5200 приватизационни сделки могат да бъдат разследвани

5200 приватизационни сделки могат да бъдат разследвани и ако някъде се открие престъпление, да се носи наказателна отговорност – защото минаха доста години от по-голяма част от сделките, някои от предприятията вече не съществуват, а други са препродадени няколко пъти. Това коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков във вторник пред бТВ по повод предложението на партията му за промени в конституцията, чрез които да отпадне давността за приватизационни престъпления.

Генезисът на корупцията е там (в приватизацията – бел.ред.) През 1991 – 92 г. едни хора действително се събудиха богати за една вечер и българите не можаха да разберат как, добави Биков.

Приватизационни сделки няма да бъдат разваляни, а ще се търсят наказания за виновните за неизгодните раздържавявания, каза и председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред БНТ, ден след като в партийната централа на ГЕРБ бе представено намерението за ревизия на основния закон.

Той поясни, че няма как да се развалят сделки, при положение, че в някои случаи предприятията вече ги няма, а други са препродадени. Кирилов подчерта също, че няма да има и нови процеси по отношение на сделки, за които съдът вече се е произнесъл.

В същото време пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че промяната в конституцията не давала основания за действия. "Не се бъркаме в гражданския оборот", обяви тя. Ако впоследствие се докажело, че има извършено престъпление, трябвало да се премине към отнемане на имуществото, като се използват разпоредбите на Наказателния кодекс.

Коментирайки темата пред бТВ, депутатът от ГЕРБ Тома Биков уточни, че инициативата за започване на разследвания на приватизационни сделки се оставя на съда и прокуратурата, но и от ГЕРБ щели да подадат конкретни сигнали.

Попитан защо се иска промяна на конституцията, а не на Наказателния кодекс, Кирилов посочи, че се взима предвид предишният опит за отпадане на давността. Става дума за престъпленията по време на комунизма, за които през септември 2015 година депутатите приеха да няма давност, но Конституционният съд отхвърли текстовете, като противоречащи на основния закон на страната.

На въпрос, защо се говори за отпадане на давността за периода 1992-2017 година, а не и след това, Кирилов посочи, че на практика приватизацията е приключила много отдавна, а и дори да се стигне до продажба на нови държавни активи нормалната давност ще е достатъчна, ако процесът за проследяване и наказване на подобни сделки се осъществи.

Данаил Кирилов каза, че би следвало да се разследват и сделки, към които сегашният лидер на БСП Корнелия Нинова има отношение. "Не знам дали приватизацията на "Техноимпекс" ще е сред тях", уточни Кирилов.

Тома Биков намекна, че се визира и тази сделка. На въпрос, дали ще се разглежда приватизацията на "Булгартабак", извършена от второто правителство на Бойко Борисов, той отговори, че няма нужда това да се прави, защото от нея са получени 200 милиона долара, "а не 70 000 долара, колкото за едно предприятие в миналото с активи за милиони в цял свят".

Тома Биков даде да се разбере, че инициативата на ГЕРБ е в отговор на вота на недоверие, който БСП организира. “Правим това нещо в контекст. Напоследък много се говори за борба с корупцията. Генезисът на това, което наричаме корупция, е там. 1991-1992 година, едни хора се събудиха богати и то без да имат особени качества", каза депутатът от ГЕРБ.

Той уточни, че управляващата партия искала още в предишния си мандат да направи подобни промени, но падането ѝ от власт осуетило плановете и сега "това става в първия възможен момент".

"Не сме против приватизацията по принцип. Тя беше необходим инструмент, но я проведохме бавно и мръсно", добави Биков. Той поясни, че по време на тежката икономическа криза при управлението на БСП предприятията са били съсипани, а после са купени на безценица.

И Биков, и Атанасова в две различни телевизии, по едно и също време изразиха надежда, че и другите парламентарни партии, включително БСП, ще подкрепят предложените промени в конституцията. Данаил Кирилов от своя страна уточни, че дори това да не стане, пак може да минат текстовете, но при второто, отложено гледане на законопроекта, където са нужни 160 гласа, или две трети от гласовете на депутатите, а не квалифицирано мнозинство (или 180 гласа). Подобен сценарий обаче щял да забави приемането на промените с поне два месеца.

Кирилов обяви, че вече има разбирателство с коалиционния партньор в управлението да се подкрепи новият текст в конституцията. ДПС, които също изразиха готовност да подкрепят промените, стигнали до това мнение самостоятелно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?