Гергов иска от Варна невърнатите на държавата акции в Пловдивския панаир

Гергов иска от Варна невърнатите на държавата акции в Пловдивския панаир

Низвергнатият от ръководството на БСП пловдивски бизнесмен Георги Гергов е предложил на варненския кмет Иван Портних общината да участва в неговото дружество "Пълдин туринвест" като внесе като апортен дял акциите си в Международния панаир в Пловдив. Докладна записка с предложение на кмета на ГЕРБ общинският съвет във Варна да одобри подобна сделка бе внесена за разглеждане на заседание в петък на комисията "Собственост и стопанство" и придвижена за по-горното обсъждане.

Ако и общинският съвет подкрепи подобен апорт, "Пълдин туринвест" на "Гергов ще увеличи дела си в Пловдивския панаир и от 50.3% ще има власт над 79.3%, даващи му реално правото дори и при изискуемо квалифицирано мнозинство да може да взема всички решения", алармира пловдивският общински съветник Веселина Александрова от "Демократична България" във Фейсбук.

Покрай искането на Гергов става ясно, че община Варна не е върнала дарените ѝ през юли 2016 г. от държавата акции в панаира с намерение да се оползотвори терен в центъра на града, притежаван от Гергов и наричан от местните Дупката, заради разрушени навремето стари къщи и открити антични стени, които пречат там просто да бъде построено нещо. Преди пет години правителството се отказа окончателно от дела си от 49.63% в "Международен панаир Пловдив" и реши 29 на сто от тях да даде на община Варна, а останалите – на Пловдив.

Местната власт под тепетата година по-късно, след като първо прие подаръка, по заръка на премиера Бойко Борисов, ядосан от "Цумгейт" с участието на Гергов, реши да се откаже от акциите. По-късно общината във Варна същогласува да върне дарените ѝ акции, но се оказва, че не е сторила това, за разлика от Пловдив.

По думите на Николай Капитанов, съветник от "Демократична България" във Варна, пред изданието "Дневник", решението на общината за връщане на акциите не е изпълнено, защото Министерството на икономиката не предприело нищо.

Така сега Портних иска тези 29 на сто в панаира да се внесат в "Пълдин туринвест", което е мажоритарният акционер с малко над 50 процента в Пловдивския панаир. В това дружество 25% е делът на пловдивската община, а контролът се държи от Гергов.

От докладната на варненския кмет става ясно, че предложението на пловдивския бизнесмен е аргументирано със затрудненото положение на панаира, където заради пандемията от Covid-19 в последната година и половина е проведено само едно изложение. Всички мероприятия за 2020 г. са били отменени, не са очакват такива и през 2021 г., а панаирът е притиснат от нарастващите интернет услугите, глобализацията и намаляване на панаирите и изложенията като цяло в световен мащаб.

Според Гергов "поради разнообразието от активи, които притежава, "Пълдин инвест" е дружество, което има различни възможности за развитие, инвестиции и бизнес, в това число и чрез другите дъщерни дружества, които не са силно зависими от кризата с коронавируса в България и в света". Портних също смята, че с апорта, без да прави допълнителни разходи, община Варна ще бъде акционер "в по-голямо и сигурно дружество с възможности за разнообразна дейност, в това число и за дивидент".

В докладната си записка кметът на Варна твърди също, че след евентуален апорт "само един голям акционер в лицето на "Пълдин туринвест" ще поема тежестите, загубите и при необходимост ангажимент за разходите в дъщерното му дружество "Международен панаир Пловдив" АД."

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?