Германия е учудена от дискусията за разпределянето на ваксини в ЕС

Михаел Рот

Германия е против исканото ново разпределение на ваксините в Европейския съюз, предава БТА, като се позовава на електронния сайт на австрийското радио и телевизия.

"Мога само да се учудвам от тази дискусия", заявил германският Държавният секретар по европейските въпроси Михаел Рот днес преди заседанието с негови колеги от ЕС.

Германският политик бил изненадан, че е създадено впечатление за липса на солидарност. "Тук имаме много прозрачна процедура", добавил той.

Няколко държави, сред които и Австрия, не са изчерпали контингента си от ваксини, съответен на числеността на населението. Тези количества са били предложени на другите държави от ЕС, обяснява Рот. "Изобщо не виждам от този факт да възниква конфликт, който трябва да се изглади", заявява той. "В момента не виждам нужда от някаква промяна на тази прозрачна и много почтена процедура", добавя Рот.

Федералният канцлер Себастиан Курц поиска заедно с петима свои колеги от ЕС ново разпределение на ваксините. "Положението не трябва да остава така, както е в момента", заяви Курц преди десетина дни. На негова страна са България, Хърватия, Латвия, Словения и Чехия, отбелязва австрийската медия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?