Заплаха на Берлин за вето блокира разширяването на Шенген

Германия отново посочи проблемите с корупцията и престъпността у нас

Цветанов: Политическата обстановка В България е изиграла роля за отлагането на шенгенското членство

Германия отново посочи проблемите с корупцията и престъпността у нас

За пореден път членството на България и Румъния в Шенгенска зона бе отложено, този път поради заплаха от германско вето. Берлин изрази резерви към върховенството на закона в двете страни.

Вътрешният министър на Германия Ханс-Петер Фридрих заяви в четвъртък пред колегите си в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, че България и Румъния не отговарят на критериите за присъединяване към Шенгенското пространство, в което членуват 26 държави.

Германският вътрешен министър заяви, че заради оставащи проблеми с престъпността и корупцията, страната му не е склонна да обсъжда въпроса преди излизането на следващите мониторингови доклади на Европейската комисия, планирани за декември 2013 г.

Двете страни са изпълнили техническите критерии за членство още през 2011 г., за което има и резолюция на Европарламента, настояваща решението за разширяване на Шенген да се основава само на тези критерии.

"Ние отчитаме не само спазването на техническите условия за граничен контрол, но и цялостната политическа обстановка в една държава", заяви обаче немският вътрешен министър.

"Как системата се справя с организираната престъпност, правосъдието, корупцията. Винаги сме казвали, че тази цялостна оценка за нас е централна. Тя не ни позволява да отменим граничния контрол сега. Моментът още не е назрял. Тук става въпрос за сигурността на нашите граждани. С нея не може да се правят компромиси. Ще видим как изглеждат докладите в края на годината и пак ще говорим", посочи Фридрих.

Той предупреди, че вълна от обеднели хора може да емигрира към Германия в търсене на по-добри социални условия.

Холандският министър по имиграцията и държавен секретар по сигурността и правосъдието Фред Теевен също коментира в четвъртък, че Холандия ще изчака мониторинговите доклади за България и Румъния през декември, за да реши, дали би гласувала "за".

Теевен припомни, че страната му иска да види два поредни положителни доклада на Европейската комисия преди да даде положителен вот.

"Съветът реши, че въпросът ще бъде разгледан отново преди края на 2013. Има редица членки, които имат куп тревоги", заяви ирландският министър на правосъдието, равнопоставеността и отбраната Алън Шатър, който председателстваше срещата.

Политическата обстановка в България се отразила на решението

"Политическата обстановка в нашата страна е един от факторите, които са изиграли роля вече няколко държави да имат резерви към членството на България в Шенген", заяви вицепремиерът в оставка Цветан Цветанов, цитиран от БНР.

Той коментира, че няма как европейските партньори да не се вълнуват от ситуацията у нас и че по време на днешното заседание редица министри на вътрешните работи са проявили интерес каква политика за сигурност ще следва България занапред и дали ще продължи досегашната линия на борба с престъпността.

Цветан Цветанов каза, че някои от колегите му са изразили готовност да подкрепят политиката на правителството по време на предстоящата кампания. Той обаче не посочи кои са те.

Според Цветанов други проблеми са т.нар. социален туризъм, повдигнат официално от Германия, и ромския наплив от България и Румъния към западните страни.

Той обаче не коментира най-сериозните критики към страната ни, а именно недостатъчното резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

По думите на Цветанов ще бъде търсено съгласие за следващ период от време България и Румъния да се присъединят към Шенген.

От март 2011 г. България изпълнява ангажимента си и покрива изискванията за членство в зоната, но за приемането ни има необходимост от общо съгласие на всички държави в ЕС, отбеляза Цветанов.

Присъединяването на България към Шенгенското пространство бе определено от правителството на ГЕРБ като основен външнополитически приоритет, но след като той се провали премиерът Бойко Борисов заговори, че влизането в Шенген може да не е толкова добро за България.

Румъния и България не отговарят дори на минималните критерии за Шенген

Настроенията срещу членството на двете балкански страни в Шенген се засилват в Европа и дори представители на Европейската народна партия (ЕНП), която досега безрезервно подкрепяше ГЕРБ и правителството на Бойко Борисов, втвърдиха тона.

Германският евродепутат от ЕНП Маркус Фебер коментира, че България и Румъния не отговарят дори на минималните критерии.

"Не виждаме никакъв напредък в Румъния и България. Шенген не е само технически въпрос", посочи Фебер в интервю за Радио Франс Ентернасионал, цитирано от румънския вестник "Журналул национал".

Фебер добави, че "позицията на германския вътрешен министър е напълно оправдана", защото не се вижда никакъв напредък.

Дори нещо повече, ситуацията и в двете страни се влошава, каза евродепутатът.

"Нито Румъния, нито България е подобрила борбата с корупцията, затова има логика да не отваряме границите", посочи той.

Фебер подчерта, че въпросът за Шенген не е само технически, а и политически.

"Освен това, ако е технически въпрос, тогава Румъния трябва да покаже, че всички условия са изпълнени. Ако говорим сериозно, румънските представители не могат да кажат, че са изпълнили всички условия", отбеляза германският евродепутат.

Двете страни очакваха още през миналата година решение за поне частично присъединяване към Шенген – по въздух и вода. Независимо, че са изпълнили техническите условия, Германия и Холандия обявиха официално преди срещата в четвъртък, че са готови да наложат вето.

Според дипломатически източници Франция, Белгия, Финландия, Дания и Австрия също споделят резервите им.

Председателят на Европейският парламент Мартин Шулц коментира, че Берлин политизира въпроса с членството на България и Румъния в Шенген и се обяви срещу "политическите критерии".

Присъединяването на България към Шенгенското пространсто бе определено от правителството на ГЕРБ като основен външнополитически приоритет, но след като той се провали, премиерът Бойко Борисов заговори, че влизането в Шенген може да не е толкова добро за България.

Шенгенската зона е създадена през 1985 г. Тя ефективно премахва граничния контрол между 22 страни от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?