Германия официално се обяви срещу членството на България и Румъния в Шенген

Вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих: В момента е изключено отварянето на границите

Германия официално се обяви срещу членството на България и Румъния в Шенген

Министърът на вътрешните работи на Германия Ханс-Петер Фридрих попари надеждите на България и Румъния за бързо присъединяване към Шенгенското пространство. Въпреки сигналите, че е възможно през септември да се стигне до компромисното решение двете балкански страни да влязат в пространството за свободно пътуване с въздушните и морските си граници, това явно няма да се случи.

"Според мен в момента е изключено отварянето на границите за България и Румъния", каза Фридрих пред германския вестник "Райнише пост", цитиран от БТА.

Досега само Холандия официално се противопоставяше на членството на София и Букурещ в Шенген заради слабите резултати в борбата с престъпността и корупцията. Условието на Хага за ревизия на позицията ѝ бе два последователни положителни доклади на ЕК за напредъка на двете страни в тези области. Изненадващо Холандия определи междинния доклад от пролетта като положителен.

Преди няколко седмици президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой каза в София, че "през септември ще намерим решение". Президентът на ЕС препрати към двустепенния план, разработен от Германия и Франция, предвиждащ при първия етап да бъдат отворени само летищата и пристанищата, а решението за премахване на контрола по сухопътните граници да бъде взето по-късно.

"Настоятелно препоръчвам да се придържаме към тази поетапна процедура. Скептичен съм обаче, дали тази година ще можем да стигнем до първата фаза", казва обаче пред "Райнише пост“ германският вътрешен министър.

Присъединяването на България към Шенгенското пространстов бе определено от правителството на ГЕРБ като основен външнополитически приоритет, но след като той се провали премиерът заговори, че влизането в Шенген може да не е толкова добро за България. "Може да се окаже, че шенгенското пространство не е надеждна граница за България, а не обратното", обяви Бойко Борисов след атентата в Бургас. Той се мотивира с предположението, че атентаторът е влязъл България от страна членка на Шенген.

България и Румъния вече са изпълнили техническите критерии за членство, но Холандия обяви, че ще наложи вето на членството на двете балкански страни, за което е необходим пълен консенсус на страните членки. Първоначално официални резерви към членството на София и Букурещ имаха и Германия, и Франция.

В момента Германия продължава да се стреми към изпълнение на идеята в самото Шенгенско пространство да се даде възможност за повече контролни постове. Германия успя да спечели подкрепата на останалите държави от ЕС за координирана европейска процедура, при която страните членки да имат последната дума.

Сега Европейският парламент трябва да одобри тази промяна, отбелязва германският министър.

"Надявам се, че това ще стане до края на годината", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?