Според Вивиан Рединг влизането ни в Шенген се отлага за неопределено време

Вивиан Рединг

Европейският съюз може да отложи за неопределено време присъединяването на Румъния и България към Шенгенската зона. Това заяви пред френския вестник "Монд" еврокомисарят по правосъдие Вивиан Рединг.

 

"Няма да е изненада, ако страните от Шенген решат да не интегрират Румъния веднага", каза Рединг. Тя посочи още, че след политическата криза в Румъния заради опита на управляващите да свалят президента Траян Бъсеску, ЕС внимателно следи ситуацията в страната.

 

В коментар за Румъния Рединг посочи, че за членството в Шенген не са необходими само сигурни граници, но и гаранции за функциониране на правосъдието.

 

До момента Европейската комисия подкрепя членството на двете страни в Шенгенското пространство, като само преди няколко дни председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Той потвърди в София, че техническите критерии са изпълнени и въпросът трябва да бъде решен колкото може по-скоро.

 

Не на това мнение обаче е Вивиан Рединг.

 

"Запазваме едно внимателно наблюдение (на ситуацията в Румъния) след ужасната политическа битка през юли и август. Можeхме да поискаме спиране на един вид парламентарен пуч. Успяхме да избегнем най-голямото зло благодарение на решителните действия на мнозина, включително Европейската комисия, Европейския парламент, европейски държави, но и на Международния валутен фонд. Най-големите отклонения можаха да бъдат ограничени благодарение на механизма за сътрудничество и проверка, който създадохме", посочи Рединг.

 

В същото време румънският вестник "Адевърул", цитиран от БТА, съобщи, че Румъния може да бъде разделена от България по пътя ѝ към Шенгенското пространство. Премиерът Виктор Понта заяви обаче, че подобен вариант не може да се случи.

 

Той реагира остро на изявлението на Рединг и обяви, че тя "понятие си няма на първо място нито как работи съдебната система, нито пък има мандат да говори от името на някого".

 

Румънското външно министерство обяви от своя страна, че не трябва да се създават предпоставки за дискриминационно отношение към страна членка, която е изпълнила всички задължения съгласно европейското законодателство.

 

По-късно в понеделник румънският министър по европейските въпроси Леонард Орбан заяви, че има вероятност Румъния да не влезе в Шенген тази есен, тъй като редица страни се противопоставят на това.

 

"Съществуват сигнали от редица страни, че е възможно да се отложи решението за влизане в шенгенското пространство. Необходимо е единодушие, достатъчно е една страна да се противопостави и няма да влезем", обясни Орбан в интервю за сайта "Зиаре".

 

Той коментира и възможността за разделяне на Румъния и България при присъединяването към Шенген, след като председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу похвали България за изпълнението на критериите за присъединяване без обаче да спомене нищо за Румъния.

 

"Всичко е възможно, но на практика е много по-сложно. Едно решение за разделяне би предполагало допълнителни етапи, които изискват време. Например, ще има нужда от още едно мнение на Европейския парламент, след като този орган реши, че Румъния и България изпълняват в пакет критериите за присъединяване към Шенген", заяви Орбан, като добави: "На теория е възможно, на практика - по-малко".

 

България и Румъния са изпълнили техническите критерии за членство в Шенген, но за да бъдат приети в зоната за свободно пътуване трябва общо решение на всички страни членки.

 

Очаква се въпросът с присъединяването на двете страни в Шенген да бъде обсъден по-късно този месец. София и Букурещ се надяват на частично присъединяване само с въздушните и морските си граници до края на тази година. Този вариант стана още по-реалистичен, след като от Холандия, която бе единствената страна официално срещу членството на двете страни, дойдоха сигнали, че могат да подкрепят подобно решение.

 

В началото на август обаче германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих обяви, че Берлин не вижда скорошно присъединяване на двете страни.

 

"За жалост развитието в България не е толкова напреднало, колкото бихме се надявали. Румъния тръгва по съмнителен политически път. При присъединяване на някоя страна към Шенгенското пространство трябва естествено да разглеждаме положението с правовата държава", каза германският вътрешен министър.

 

София твърди обаче, че все още няма информация дали позицията на Ханс-Петер Фридрих ще бъде официално обявена от Берлин. 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?